Най-старото известно животно на Земята е на почти 500 години!

Трудно е да си представим, че нещо, което е родено през 16-ти век, може да е живо и днес. Това е времето, в което са живели знаменитият художник Микеланджело и гения Леонардо да Винчи.

Но това е и времето, в което учените са убедени, че е родена гигантска гренландска акула (позната още като полярна акула), открита във водите на Северния ледовит океан.

гренландска акулаСнимка: static4.businessinsider.com

Възрастта на акулата е определена на между 400 и 500 години, което я прави може би най-възрастното гръбначно същество на Земята, познато до този момент на човека.

За гренландската акула се знае, че има изключително продължителен живот. Има доказателства за екземпляри на възраст над 200 години. Този рядък вид обитава студените води на Северно ледовития и най-студените части на Атлантическия океан, около Гренландия и Исландия. Учените са на мнение, че по-голямата част от живота си, тези акули прекарват в търсене на партньор. Нещо, което трябва да се спомене е, че този вид достига полова зрялост на възраст от почти 150 години.

полярна акулаСнимка: divemagazine.co.uk

От направените проучвания, учените са установили, че полярната акула расте само с около един сантиметър на година, което улеснява определянето на възрастта на животните. Изследваният екземпляр е 5.48 метра дълъг и с тегло малко над един тон. Имайки предвид размера на животното, резултатите от радиовъглеродното датиране и проби от ретината, учените са стигнали до заключението, че този екземпляр е приблизително на възраст между 400 и 500 години.

Ако тази оценка, поставена от изследователите, е правилна, то тази акула е преживяла множество значими исторически събития.

За този вид се смята, че се храни предимно с риба, но има случаи, в които в стомах на полярна акула са откривани останки от северен елен и дори кон. Любопитен факт е, че никога досега учените не са виждали гренландската акула да ловува. Също така този вид се смята за деликатес в Норвегия, но месото ѝ може да бъде отровно, ако не се приготви правилно.

най-старото животно на земятаСнимка: www.wired.com

Поради изключителната продължителност на живота им, изследователи от Норвегия са на мнение, че кости и тъкани от умрели полярни акули могат да разкрият много информация за климатичните промени и степента на замърсяване през вековете.

Изследователи от университет в Копенхаген понастоящем създават карта на гените на полярната акула, с цел да разберат какво определя продължителността на живот при различните видове. Тези изследвания също биха показали как хората влияят на океаните.

Професор Ким Прабел споделя:

‘Досега сме открили само няколко популации на този изключително рядък вид акула. Една от основните цели на тези изследвания е да разберем как да запазим този толкова важен за океаните вид’.