Павлопетри – най-старият подводен град в света

В южните части на Пелопонес, Гърция е разположен Павлопетри – древен град, намиращ се на около 4 метра под повърхността на водата. След проведени изследвания е установено, че той е приблизително на 5000 години (основан около 2800 година преди Христа), което го прави най-старият подводен град в света.

Въпреки хилядите години прекарани под вода, някои от постройките в него са сравнително добре съхранени. Общата площ на града е около 9 декара и в него има запазени пътища, два магазина, къщи с градини, храмове, гробище и система за управление на водата. Интересно е, че някои от сградите са с повече от 12 стаи. В центъра на Павлопетри се намира градския площад с размери 40 на 20 метра.

ПавлопетриСнимка: greece10best.com

Архитектурата на града не се различава съществено по нищо от тази на повечето градове. Но това, което го прави уникален е неговата възраст както и, че се намира под вода.

Повечето учени са на мнение, че селището потъва около 1000 години преди Христа в резултат на силно земетресение, но според други това се е случило през 375 година след Христа.

Въз основа на откритите големи глинени контейнери за съхранение, историците смятат, че Павлопетри бил търговки център по време на минойската* и микенската* цивилизация. Намерени са още статуи, големи глинени амфори и множество инструменти.

минойска цивилизация (крито-минойска цивилизация)* – съществува между 2600 и 1100 година преди Христа. Смята се, че се е зародила на средиземноморския остров Крит. Предшества микенската цивилизация.

микенска цивилизация (микенска култура)* – обхваща последния период от бронзовата епоха на Древна Гърция и съществува между 1600 и 1100 година преди Христа. Тази цивилизация е първата развита в континентална Гърция.

През 1904 година геологът Фокион Негрис открива и описва града. През 1968 година Николас Флеминг, професор по океанография в Университета в Саутхемптън, заедно с екип от археолози от Кеймбридж, го картографира. През 2009 година Джон Хендерсън от Университета в Нотингам е ръководител на археологическа експедиция, в резултат на която създава 3D изображения на града. Благодарение на тях днес имаме възможност да придобием реална представа как е изглеждал Павлопетри в далечното минало. А ето ги и тях:

подводен градСнимка: elafonisos.gov.gr

най-стария подводен град в светаСнимка: elafonisos.gov.gr