Най-старата винарна в света е открита в пещера в Армения

Виното е напитка консумирана от хората от праисторическо време, споменавана в редица древни текстове. Въпреки това досега нямаше много преки доказателства за това. Но не отдавна археолози се натъкнали на изненадваща находка – най-старата намирана досега винарна в света.

Пратеник подава вино като дар за цар Дарий (522 – 486 година преди Новата ера)
древна винарна

Откритието е направено в пещера в близост до селището Арени, Армения. Това е същата пещера, в която са открити и изключително добре запазени обувки на 5 500 години, наподобяващи мокасини.

През 2007 година археолозите открили първите следи от праисторическо оборудване за правене на вино на възраст от почти 6000 години. Проектът е воден от Борис Гаспарян, арменски археолог. През 2010 година завършили разкопки, разкриващи няколко малки съда, един голям с дълбочина около 60 сантиметра, разположен до вана с дължина малко над 1 метър и приблизително същата дълбочина.

праисторическа винарна в Армения

Според учените откритите съдове най-вероятно били използвани за направата на вино, поради няколко причини.

  • Съдовете са в земята, за да могат хората, които правели виното да тъпчат с крака плодовете.
  • Някои от съдовете са свързани помежду си, за да може сокът от смачканото грозде да се изтече от един съд в друг.
  • Открити са малки керамични съдове, в които се предполага, че се е складирало виното.
  • В пещерата е сухо и студено, а това са подходящи условия за съхранение на подобни напитки.

пещера в Армения

Разбира се намерените съдове и предположения не могат да бъдат категорично доказателство, че всичко това било използвано за направата на вино. Поради тази причина учените провели редица тестове, които разкрили следи от малвидин* и винена киселина.

малвидин* – съдържа се в ципите и семките на гроздето.

Това не е първото подобно изследване проведено на територията на Армения. Преди около 15 години са направени ДНК анализи на различни сортове грозде на територията на Армения и Грузия, които според учените доказали, че това е родното място на лозарството.

най-старата винарна

Според археолозите преди 6000 години пиенето на вино били по някакъв начин свързано с различни ритуали. За това свидетелстват около 20 гроба намерени в същата пещера, като в почти всички от тях са открити чаши или други подобни съдове за пиене на вино.

Проучването показва, че винопроизводството било отличаващо се социално и технологично нововъведение в праисторическото общество. Всъщност, според учените отглеждането на лозя демонстрира началото на нова форма на земеделие преди около 6000 години.

ритуали свързани с винотоСнимки: www.look4ward.co.uk

Отглеждането на земеделска култура с цел направата на напитка показва, че древните хора познавали и използвали различните цикли от растежа на растенията. Количеството вода необходимо за растението, справянето с различни болести по реколтата, както и процеса на ферментация били познати на древното общество. Според археолозите това откритие разкрива може би първите стъпки на древните хора в градинарството.