Най-старата винарна в света се намира в пещера в Армения

Виното е напитка консумирана от хората от праисторическо време, споменавана в редица древни текстове. Въпреки това нямаше много преки доказателства, които да го потвърждават. Но през 2011 година бе съобщено, че археолози се натъкнали на изненадваща находка – най-старата намирана досега винарна в света.

Откритието е направено на територията на пещерния комплекс ‘Арени-1’ в близост до селището Арени, Армения. В същата пещера, в която са открити и изключително добре запазени обувки на 5500 години, наподобяващи мокасини.

пещерният комплекс ‘Арени-1’древна винарна в пещера АрменияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Kiwiodysee (CC BY-SA 3.0)

През 2007 година археолозите открили първите следи от праисторическо оборудване за правене на вино на възраст от почти 6000 години. Проектът е воден от Борис Гаспарян, арменски археолог. През 2010 година завършили разкопки, разкриващи няколко малки съда, един голям с дълбочина около 60 сантиметра, разположен до вана с дължина малко над 1 метър и приблизително същата дълбочина.

Според учените откритите съдове най-вероятно били използвани за направата на вино, поради няколко причини:

  • Съдовете са в земята, за да могат хората, които правели виното да тъпчат с крака плодовете.
  • Някои от съдовете са свързани помежду си, за да може сокът от смачканото грозде да се изтече от един съд в друг.
  • Открити са малки керамични съдове, в които се предполага, че се е складирало виното.
  • В пещерата е сухо и студено, а това са подходящи условия за съхранение на подобни напитки.

Разбира се намерените съдове и предположения не могат да бъдат категорично доказателство, че всичко това било използвано за направата на вино. Поради тази причина учените провели редица тестове, които разкрили следи от малвидин* и винена киселина.

малвидин* – съдържа се в ципите и семките на гроздето.

Това не е първото подобно изследване проведено на територията на Армения. През 2003 година са направени ДНК анализи на различни сортове грозде на територията на Армения и Грузия, които според учените доказали, че това е родното място на лозарството.

Според археолозите преди 6000 години пиенето на вино било по някакъв начин свързано с различни ритуали. За това свидетелстват около 20 гроба намерени в същата пещера, като в почти всички от тях са открити чаши или други подобни съдове за пиене на вино.

младо момче налива вино на бог Дионис (вдясно)бог ДионисСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jastrow (обществено достояние)

Проучването показва, че винопроизводството било отличаващо се социално и технологично нововъведение в праисторическото общество. Всъщност, според учените отглеждането на лозя демонстрира началото на нова форма на земеделие преди около 6000 години.

Отглеждането на земеделска култура с цел направата на напитка показва, че древните хора познавали и използвали различните цикли от растежа на растенията. Количеството вода необходимо за растението, справянето с различни болести по реколтата, както и процесът на ферментация били познати на древното общество. Според археолозите това откритие разкрива може би първите стъпки на древните хора в градинарството!