6 от най-опасните сгради в света!

 • Наклонената кула в Пиза, Италия – представлява отделно разположена камбанария на катедралата в града. Строежът ѝ започва през далечната 1173 година, но скоро след това кулата започва да се накланя на север в резултат на слабата земна основа и недоброто фундиране (частта от строителството свързана с изграждането на основата на сградата). През 2006 година наклонът на кулата е около 13 градуса. През 2007 година, чрез отнемане на 70 тона почва от северната ѝ страна и поставянето на баласт и метални въжета, е намалено отклонението при върха с близо 45 сантиметра. Любопитен факт е, че с подобно отклонение кулата е била последно през 1838 година!

  кулата в ПизаСнимка: worth-seeing.com

 • Метеора, Гърция – манастирски комплекс състоящ се от 9 манастира, 6 от които все още действащи, в Северна Тесалия. Построени са на върховете на труднодостъпни скали, на около 400 метра височина над Тесалийската равнина, правейки ги едни от най-опасните сгради в света. Манастирският комплекс е изграден през 10-ти век. От 1988 година Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

  манастирСнимка: www.amusingplanet.com

 • Висящият храм в Шанси, Китай – построен е преди около 1400 години и е единственият храм в Китай, който обединява едновременно будизма, даоизма и конфуцианството! Храмът е разположен в малка котловина в планинско ждрело, а от двете страни се издигат 100-метрови отвесни скали. Начинът, по който е изграден храмът създава илюзията, че част от него виси във въздуха! Състои се от общо 40 зали, помещения и балкони свързани помежду си с проходи.

  висящия храм в КитайСнимка: worth-seeing.com

 • Замъкът Лихтенщайн в Германия – намира се върху скала в околностите на Хонау, провинция Баден-Вюртемберг. През 12-ти век на мястото на сегашния замък имало друг замък, който през 1311 година бил частично разрушен по време на война, а 70 години по-късно вече напълно разрушен отново в резултат на военни действия. През 1802 година на това място вюртембергският крал Фридрих I изгражда своята ловна хижа. През 1837 година земята е наследена от внука му Вилхелм, който построява сегашния замък.

  замъка ЛихтенщайнСнимка: worth-seeing.com

 • Църквата в Хамбург, Германия – построена е през 13-ти век. Направена е от дъб, а кулата ѝ е висока близо 28 метра. В резултат от влагата кулата на църквата става нестабилна и започва да се накланя. През 1996 година тя е укрепена и днес църквата функционира и е отворена за посетители.

  църква в ГерманияСнимка: www.china.org.cn

 • Такасуги-ан, Япониячаeна къща, намираща се в град Нагано, остров Хоншу. Построена и закачена на върха на две кестенови дървета отсечени от намиращата се в близост планина. Архитектът ѝ, Терунобу Фухимори, я е направил за лична употреба. Всъщност чайната къща представлява единична стая изработена от гипс и бамбук, а достъпът до нея се осъществява посредством стълба.

  чаeна къща ЯпонияСнимка: worth-seeing.com