Научете кои са шестте най-опасни сгради в света!

1.Наклонената кула в Пиза, Италия – отделно разположена камбанария на катедралата в града. Строежът ѝ започва през далечната 1173 година, но скоро след това кулата започва да се накланя на север в резултат на слабата земна основа и недоброто фундиране(частта от строителството свързана с изграждането на основата на сградата). През 2006 година наклонът на кулата е около 13°. През 2007 година чрез отнемане на 70 тона почва от северната ѝ страна и поставянето на баласт и метални тросове(метални въжета) е намалено отклонението при върха с близо 45cm(с подобно отклонение кулата е била последно през 1838 година)!

кулата в пизаСнимка: worth-seeing.com

2.Метеора, Гърция – манастирски комплекс състоящ се от 9 манастира(6 от тях все още действащи) в Северна Тесалия. Построени са на върховете на труднодостъпни скали, на около 400м. височина над Тесалийската равнина. Манастирският комплекс е построен през 10-ти век. От 1988 година Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

МетеораСнимка: worth-seeing.com

3.Висящият храм в Шанси, Китай – построен е преди около 1400 години и е единственият храм в Китай, който обединява едновременно будизма, даоизма и конфуцианството! Храмът е разположен в малка котловина в планинско ждрело, а от двете страни се издигат стометрови отвесни скали. Начинът, по който е построен храмът създава илюзията, че част от него виси във въздуха! Състой се от общо 40 зали, помещения и балкони свързани помежду си с проходи.

висящия храм в китайСнимка: worth-seeing.com

4.Замъкът Лихтенщайн в Германия – построен е върху скала в околностите на Хонау, провинция Баден-Вюртемберг. През 12-ти век на мястото на сегашния замък е имало друг замък, който през 1311 година е бил частично разрушен по време на война, а 70 години по-късно вече напълно разрушен отново в резултат на военни действия. През 1802 година на това място вюртембергския крал Фридрих I изгражда своята ловна хижа. През 1837 година земята е наследена от внука му Вилхелм, който построява сегашния замък.

замъка ЛихтенщайнСнимка: worth-seeing.com

5.Църквата в Хамбург, Германия – построена е през 13-ти век. Направена е от дъб, а кулата ѝ е висока близо 28 метра. В резултат на влагата кулата на църквата става нестабилна и започва да се накланя. През 1996 година тя е укрепена и днес църквата функционира и е отворена за посетители.

църква в ГерманияСнимка: www.china.org.cn

6. Такасуги-ан, Япониячаeна къща намираща се в град Нагано, остров Хоншу. Построена и закачена на върха на две кестенови дървета отсечени от намиращата се в близост планина. Архитектът ѝ Терунобу Фухимори я е построил за лична употреба. Всъщност, чайната къща е единична стая изработена от гипс и бамбук, а достъпът до нея се осъществява посредством стълба.

чаeна къща Такасуги-анСнимка: worth-seeing.com