Кои са едни от най-опасните насекоми в света?

Знаехте ли, че на Земята съществуват около един милион познати вида насекоми? Ужилването на някои от тях е изключително опасно, тъй като чрез него може да се пренесе тежка зараза. Без подходящо и своевременно лечение ухапването от някои насекоми може да доведе дори до смърт! В тази статия ще Ви представим част от най-опасните насекоми на планетата!

 • Мравка куршум – освен опасна, тя е и най-голямата мравка в света (достига дължина до около 2.5 сантиметра)! Обитава дъждовните гори на Никарагуа и Парагвай и живее на големи колонии в мравуняци, разположени в основата на големи дървета. Името си получава заради болката, която причинява на жертвата, продължаваща до 24 часа след ухапването.

  мравка куршум

 • Огнена мравка – известни са около 285 вида от нея по света. Въпреки малкия си размер, те са много агресивни, особено когато предпазват мравуняка си. Нападат на групи (от няколко десетки до стотици) и хапят многократно, а болката се определя като изгаряща, откъдето идва и името им. Огнената мравка произхожда от Южна Америка, но днес тя може да се срещне в най-различни части на света.

  огнена мравка

 • Целуващата буболечка – подобно на много други, целуващата буболечка също се храни с кръв. Получава това име, защото хапе хората в зоната на устните и очите, докато те спят. Особено опасни са защото пренасят паразита трипанозома, който от своя страна причинява болестта на Чагас, отнемаща приблизително 12 000 човешки живота всяка година. Целуващата буболечка е разпространена предимно в САЩ, но се среща и в Австралия, Азия и Африка.

  целуващата буболечка

 • Гигантски японски стършел – един от най-големите от вида стършел. Достига до около 4-5 сантиметра и само един от тях е способен да убие до 40 пчели за 1 минута! Живеят на колонии, като във всяка има около 700 стършела. Хранят се с ларви на медоносни пчели и се смятат за особено агресивни! Отровата на гигантския японски стършел води до алергична реакция, като годишно при около 40 човека изходът от ужилването се оказва фатален.

  гигантски японски стършел

 • Мухата Цеце – едно от най-смъртоносните насекоми, произхождащи от Африка. Храни се с кръв, а паразитът, който пренася по време на ухапването, води до сънна болест при жертвата. Но освен това тя инжектира и силен токсин и в случай, че не се проведе своевременно лечение изходът се оказва летален. Установено е, че около половин милион души в Африка са изгубили живота си в резултат от ухапване на тази муха.

  мухата Цеце

 • Африканската медоносна пчела – известна е още като ‘пчела убиец’. Счита се за едно от най-агресивните насекоми на Земята. Напада в група и е способна да преследва жертвата си в продължение на повече от 1 километър! Отровата на една пчела не е смъртоносна, но предвид начина, по който напада, в комбинация с това, че жили многократно, шансовете на жертвата да се спаси са малки. Особено опасни са и поради това, че жилят по лицето и дори очите! Живеят на големи колонии, достигащи до 80 000 пчели.

  африканска медоносна пчела

 • Комар – счита се за най-опасното насекомо на планетата, защото причинява най-много смъртни случай всяка година – около 1 милион, най-често в резултат от малария. Но освен нея, комарите стават преносители и на други болести като западнонилска треска, жълта треска, тропическа треска и енцефалит.

  комарСнимки: themysteriousworld.com