ТОП 7 на най-мистериозните открития на Земята

Историята на планетата ни е изпълнена с много загадки. Колкото повече търсим и изследваме, толкова повече мистерии откриваме. Въпреки че археолози и учени от цял свят работят неуморно, за да ги разкрият, все още знаем твърде малко за миналото си. Доказателство за това са множеството открития направени през годините, които сериозно поставят под въпрос убежденията ни за способностите и технологиите, използвани от древните цивилизации.

В настоящата статия ще Ви представим 7-те най-мистериозни и необясними открития, правени на Земята:

 • Саксайуаман – намира се в северните части на град Куско, Перу. Без съмнение Саксайуаман е един от най-невероятните древни обекти, откривани някога. Не само заради историята на града (в миналото той е столица на империята на инките), но и заради масивните камъни използвани в строежа, някои от които с дължина до 9 метра и тегло до 350 тона!

  Саксайуаман в Перу

 • ‘Вратата на Слънцето’ – намира се в древния град Тиахуанако, Боливия. Въпреки че това, което знаем за древните култури, населявали Централна Америка, не е малко и до ден днешен учените не могат да разберат какво е значението на част от рисунките по монумента. Някои изследователи дори са на мнение, че каменната врата е портал към друг свят.

  Вратата на Слънцето БоливияСнимка: www.ancientarcheologies.com

 • Пещерите Лонгю в Китай – те, като че ли не са от този свят! Предполага се, че са на около 2000 години и са едни от най-загадъчните структури на Земята, правени някога от човек. Липсата на следи от инструменти в комбинация с това, че никъде в писаната история на местността не са споменавани допълнително затруднява изследователите в опитите им да научат повече за тайнствените пещери.

  древни изкуствени пещери

 • Подводният монумент Йонагуни в Япония – някои учени са на мнение, че скалното образувание е останало от древна цивилизация, съществувала преди последната ледникова епоха или по-точно преди около 12 000 години. Това от своя страна означава, че монументът предшества пирамидите в Египет!

  подводният монумент ЙонагуниСнимка: netdna-ssl.com

 • Мохенджо-Даро – възниква около 2600 години преди Христа. Мохенджо-Даро е древен град на индската цивилизация, намиращ се на територията на днешен Пакистан. И до днес унищожението му остава загадка за историците. Не липсват теории, според които причина за гибелта на Мохенджо-Даро е извънземна цивилизация, а според други е дело на боговете.

  Мохенджо-Даро

 • Подземният град Деринкую в Турция – издълбан е на 11 нива под земята. Има повече от 600 входа и километри тунели, които го свързват с други подземни градове. Докато някои вярват, че е създаден, за да защити жителите си от неблагоприятния климат или дори от война, то други са на мнение, че има далеч по-загадъчно предназначение. Каквото и да е то, само времето ще покаже дали ще го научим или не.

  Деринкую древен подземен градСнимка: commons.wikimedia.org Автор: © Nevit Dilmen (CC BY-SA 3.0)

 • Каменните топки в Централна Америка – всъщност те могат да се видят в различни части на Централна Америка, но тези в южните части на Коста Рика са най-добре запазени и многобройни (около 300 на брой). Слухът, че в тях са скрити богатства довежда до унищожението на много каменни топки, а съкровища така и не били намерени. Въпреки че са открити преди близо век, тяхното предназначение все още не е известно.

  каменни топки Коста РикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Anton Rodtico21 (CC BY-SA 2.0)