Най-масовото нападение от крокодили в историята

‘Тази нощ бе най-ужасната, която преживя японската армия. Стрелбата в пълния мрак в блатото в комбинация с виковете на войниците, попаднали в челюстите на гигантските влечуги – това си беше истински Ад! На сутринта лешоядите разчистиха това, което не бяха харесали крокодилите… От почти 1000 японски бойци, които навлязоха в блатата на Рамри, едва 20 успяха да се измъкнат’.

Този цитат, описващ ужаса от нощта на 19-ти февруари 1945 година, е от книгата ‘Сред дивата природа’, написана през 1962 година от Брус Стенли Райт, войник от британската армия в битката за остров Рамри, през последните дни от Втората световна война.

Британската армия, оттегляща се от Бирма
нападение от крокодили през Втората световна войнаСнимка: pinimg.com

В началото на 1945 година, съюзническите войски започнали да надделяват над японците в британските колонии в Бирма. Със стратегическо значение било да се превземат островите Рамри и Чедуба, което щяло да осигури голямо предимство на съюзниците. Остров Рамри, намиращ се съвсем близо до бреговете на Бирма, бил голям блатист остров, окупиран от японската армия.

Втората световна война Бирма

През януари 1945 година, британски и индийски военни части се приземили на острова в опит да го превземат. Пътят за отстъпление по вода бил препречен за японците от флота на съюзниците. Това от своя страна не оставило друг избор на около 1000 войници от имперската армия, освен да навлязат в мангровите блата, в опит да се спасят.

Капитан Ерик Буш, от флота на Великобритания, описал лошите условия в мангровите блата в доклад, изпратен до висшето ръководство на 2-ри май, 1945 година:

‘Японците навлязоха сякаш в Ада! Мрак, както през деня, така и през нощта, декари гъста и почти непроходима мангрова гора, дълбоки ями с тиня, комари, скорпиони, мухи и още куп странни насекоми, и най-лошото от всичко – крокодили! Без храна, без питейна вода! Едва ли японците са знаели какво ги очаква, навлизайки в мангровите гори. Няколко дни там постави под въпрос дори тяхната впечатляваща издръжливост. Няколкото предали се войника бяха дехидратирани и в лошо физическо състояние’.

Мангрова гора (блато)
мангрова гораСнимка: www.thestorypedia.com

От почти 1000 японски войници, навлезли в блатата, само около 20 били пленени. Останалите били или изядени от крокодили, или удавили се в необятните мангрови блата.

Точната бройка на загинали японски войници не е ясна. В някои източници се твърди, че около половината навлезли в блатата успели да се измъкнат, докато в други, че почти всички станали жертва на блатата – нападение от животни, удавяне, смъртоносни насекоми, дехидратация.

Соленоводен крокодилсоленоводен крокодилСнимка: epimg.net

За нападнатите и изядени от крокодили също не се знае точно колко са, но най-често срещаното число е 400. Много учени твърдят, че загиналите в следствие на среща с гигантските влечуги са много повече.

Въпреки неяснотата около точната цифра на загиналите, случаят на остров Рамри остава в историята като нощта, в която са загинали най-голям брой хора от атака на соленоводен крокодил.