Мамутова пещера – най-дългата пещерна система в света

В долината на Зелената река, сред  варовиковите хълмове на Апалачите*, се намира Мамутовата пещеранай-дългата пещерна система на планетата. И въпреки че формирането ѝ е започнало преди милиони години геологическите процеси в системата все още не са приключили. Следва да отбележим, че на територията на Мамутовата пещера никога не са откривани останки от мамути. Получава това име заради огромните си размери. През годините се провеждали не едно и две археологически проучвания, по време на които са намирани останки от погребения, каменни стрели и остриета. Те от своя страна потвърдили допускането на учените за човешко присъствие в района още от древни времена.

Апалачите* – най-старата планинска верига на територията на Северна Америка. Образуването ѝ започва през периода ордовик, преди около 480 милиона години.

Мамутова пещера

Мамутовата пещера представлява гигантски варовиков лабиринт, разположен на пет нива. Състои се от подземни реки, езера, ‘замръзнали каменни водопади’, пропасти, коридори, проходи и огромни зали. По данни към септември 2019 година Мамутовата пещера е дълга 667.8 километра, а максималната ѝ дълбочина възлиза на 124.1 метра.

Входът към пещерата е известен като Бродуей. Една от най-големите зали се нарича ‘Куполът на мамута’, която е с дължина 120 метра, ширина 50 метра и височина от 75 метра. Интересно е, че могат да се посетят от зали, побиращи хиляди хора едновременно като например ‘Голямата Ротонда’, до тесни проходи широки едва 46 сантиметра – ‘Пътеката на дебеланкото’. Други популярни зали са ‘Гробът на великана’, ‘Готическата катедрала’, ‘Балната зала’ и много други.

Смята се, че пещерната система е позната на човека от 2-ро хилядолетие преди Новата ера. Нейни заселници били древните индианци, след които тя дълго време останала скрита от света. Преоткрита е през 1790 година от местен ловец, докато преследвал мечка в долината на реката. През следващите години в нея се развива минна дейност. По време на Британско-американската война (1812-1815 година) откритите по-рано нитратни залежи се ползвали за производството на барут. След края на войната Мамутовата пещера се прочува и още тогава тя се превръща в туристическа дестинация.

Първият изследовател и екскурзовод в Мамутовата пещера се казвал Стивън Бишъп (1821-1857 година) – роб и съответно собственост на Франклин Горин (1798-1877 година). Бишъп бил самоук, но и много интелигентен човек, със скромни познания по гръцки и латински език и огромен интерес към геологията. Това била и причината, когато Горин купува Мамутовата пещера през пролетта на 1838 година да я покаже на Бишъп. В нея той намира останки от пещерни мечки, древни индиански предмети, дълги с километри пещерни галерии, реки, няколко вида змии, щурци, които не издавали звуци и най-странното – риба без очи! Но освен забележителните открития, Бишъп изготвя и карта на Мамутовата пещера (1842 година), която се използва през следващите 40 години. През 1839 година доктор Джон Кроган купува пещерата и робите на Франклин Горин. Новият ѝ собственик вярвал, че постоянната температура от 12 градуса по Целзий и сухият ѝ климат биха могли да излекуват заболелите от туберкулоза, поради което през 1843 година там се изгражда болница (не функционира дълго време). Друг любопитен факт е, че през 19-ти век в част от залите се организирали пикници и дори се празнували сватби.

карта на Мамутовата пещера от 1897 годинанай-дългата пещерна система на земятаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: The British Library (no known copyright restrictions)

Днес Мамутовата пещера е част от национален парк ‘Мамутова пещера’ (с площ от 213.8 квадратни километра), който официално отваря врати на 1-ви юли 1941 година. На 27-ми октомври 1981 година паркът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а на 26-ти септември 1990 година е обявен за Биосферен резерват.

Паркът и неговата подземна пещерна система са дом на близо 130 растителни и животински вида, като повече от половината са застрашени от изчезване. Той е сред най-популярните дестинации не само в щата Кентъки, но и в цялата страна, като през 2018 година е посетен от над 530 хиляди души!