Крубер-Вороня – пещерата, която не всеки би се осмелил да посети!

Втората най-дълбока пещера на Земята се нарича Крубер-Вороня и е с обща дължина от над 13 000 метра. Намира се в планинския масив Арабика, Голям Кавказ в Северозападна Грузия, като най-дълбоко проучените части от нея са на 2197 метра дълбочина.

Пещерата е открита през 1960 година от грузински изследователи, които тогава навлизат в нея на около 180 метра дълбочина. Кръщават я Крубер, в чест на руския географ и физик Александър Крубер. В периода 1982 – 1987 година проучването на пещерата достига нова дълбочина – 340 метра и учените, които я изследват тогава кръщават втората част от нея Вороня. И до днес пещерата е известна като Крубер-Вороня, но често се среща и само с едно от имената си.

Крубер-ВороняСнимки: masterok.livejournal.com

След анализ на проби от сталагмити от пещерата, взети на дълбочина от 1640 и 1820 метра, изследователите установили, че те са на възраст от около 200 000 години.

Пещерата Крубер-Вороня започва като привидно малка дупка високо в планинския масив на височина от 2256 метра. Но с всяко следващо проучване се достигало на все по-голяма дълбочина.

Проучвания в периода 1999 – 2012 година

През 1999 година Украинската спелеологическа асоциация, начело с Юрий Касян, прави важно откритие. На дълбочина от около 200-250 метра учените установяват, че пещерата всъщност се разклонява в два пещерни клона. По това време единият (определен като основен пещерен клон) бил изследван на дълбочина от 740 метра, а другият на около 500 метра. Интересното е, че през месец август 2000 година същият екип навлиза в Крубер-Вороня на 1200 метра, а само месец по-късно и на 1410 метра! Тогава на дълбочина от около 1300 метра те разбират, че пещерата се разделя на още клонове, някои от които били наводнени и съответно трудни за проучване.

През месец януари 2001 година Украинската спелеологическа асоциация достига нова дълбочина в изследването на пещерата – 1710 метра, като с това същевременно тя се превърнала и в най-дълбоката пещера в света (пещерата Верьовкина я измества от първото място през март 2018 година). Малко по-късно към украинските спелеолози се присъединяват и изследователи от най-различни страни, сред които такива от Франция, Великобритания, Русия, Испания, България и други. През януари 2007 година екип от пещерни водолази се гмурка на дълбочина от около 30 метра.

дълбока пещераСнимка: masterok.livejournal.com

През февруари 2012 година 59-членен екип прекарва 27 дни в проучване на пещерата. В него имало представители от 9 страни, като част от тях лагерували в самата пещера. Благодарение на украинския пещерен водолаз Генадий Самокин, който се гмурка на 52 метра дълбочина, е записана и най-дълбоката точка от пещерата, до която тя е проучена – 2197 метра.

втората най-дълбока пещера на планетатаСнимка: masterok.livejournal.com

Същият месец, на дълбочина от 1980 метра, спелеолозите откриват членестоногото Plutomurus ortobalaganensis. Както може да се досетим, то живее в пълен мрак. Любопитен факт, свързан с него е, че се храни с органична материя и гъбички и е дълго около 3 милиметра.

членестоногото Plutomurus ortobalaganensisчленестоногото Plutomurus ortobalaganensisСнимка: en.wikipedia.org

Много от учените описват изследването на пещерата Крубер-Вороня като пътуване до вътрешността на Земята, по време на което имали възможност да опознаят един непознат свят, дълбоко скрит в земните недра!