Най-дълбоката дупка в света – това, което са открили е изненадващо!

Наричан Врата към Ада’, с дълбочина от 12 262 метра, Колският свръхдълбок сондаж е най-дълбоката изкуствено прокопана дупка в света. Никой не е очаквал това, което учените откриха там!

Много експерти са на мнение, че човешката раса е много по-запозната с това, което е в открития космос, други галактики на хиляди светлинни години разстояние от нас, отколкото с това, което е под повърхността на собствената ни планета.

Колският свръхдълбок сондаж

Любопитен факт е, че на Вояджър 1* му бяха необходими почти 26 години, за да излезе от познатата ни Слънчева система, което е същото време необходимо на учените да достигнат малко над 12 километра в земните пластове.

Вояджър 1* – космически апарат на НАСА, изстрелян през 1977 година с цел изследване външните части на Слънчевата система.

Колският сондаж достига 12 262 метра през 1989 година, като се превръща в най-ниската изкуствено създадена точка на Земята. Погледнато от друг ъгъл, Колският сондаж е по-дълбок от Марианската падина, която е дълбока почти 11 километра.

Но какво са открили учените там?

След 26 години интензивно сондиране, учените разкрили, че под повърхността на Земята има голямо количество вода. Натъквали са се на гореща минерализирана вода почти през целия път до долу. Освен водата, учените попаднали и на големи количества газ, но не какъв да е газ, а хелий, водород, азот и дори въглероден диоксид (от микробите под земята).

Една от най-големите изненади за учените била, че не намерили базалт, лежащ под пластовете с гранит. Дотогава експертите били убедени, че на дълбочина от около 9 километра, гранитът ще отстъпи пред базалта.

Тук идва голямата изненада – на дълбочина от 6700 метра, учените се натъкнали на фосили в пластовете гранит. Как са се озовали тези фосили на такава дълбочина?

В допълнение към гореспоменатото, на дъното на сондажа измерили температури от около 180 градуса по Целзий, което всъщност поставя и край на проекта. Високите температури не позволили на техниката да продължи. От това откритие произлиза и наименованието Вратите към Ада.

най-дълбоката дупка

Любопитно е, че до центъра на Земята има 6400 километра, което всъщност прави сондажа от 12 километра да изглежда като лека драскотина.

‘До момента, най-значимото откритие е това на фосили на микроби на възраст от около 2 милиона години, намиращи се на дълбочина от 6700 метра’ – твърди Браян Нелсън, редактор в научно списание.

‘Фосилите са на 24 различни вида микроби и са доказателство, че животът може да бъде толкова устойчив, че да издържи огромното налягане и високите температури дълбоко под земята’ – допълва Нелсън.

Колски сондаж

Проектът официално е прекратен през 2005 година, оставяйки само ръждясалия капак на дупката над повърхността.