Открит е най-древният музей в света, на възраст повече от 2500 години

Сър Чарлз Леонард Уули е един от най-видните археолози в началото на 20-ти век. Неговият методичен и задълбочен стил на работа, не само че стой в основата на съвременната археология, но е и истинско вдъхновение за поколения учени след него.

Едни от най-значимите открития, който Уули прави са в град Ур в древна Месопотамия, днешен Ирак.

През 1925 година, докато изследвал двореца на цар Набонид* в покрайнините на Ур, Уули попаднал на забележителна находка – древен музей, за който по-късно се установило, че съществува от около 500 година преди Новата ера, което го превръща в най-древния на Земята.

дворецът на цар Набонид* – построен е през 6-ти век преди Новата ера, а Набонид, управлявал в периода 556 – 539 година преди Новата ера, е последният цар на Нововавилонското царство.

град Ур отвисоко, снимка от 1927 годинаград Ур

Откритието дошло като изневиделица за Уули и археологическия му екип. В няколко свързани по между си помещения на територията на някогашния дворец учените намират древни останки. След проведени анализи е установено, че те не само са по-стари от двореца, но и дори и от самото Нововавилонското царство*.

Нововавилонско царство* – известно е още и като Халдейско царство и просъществува в периода 626-539 година преди Новата ера.

Сред артефактите екипът открива част от каменна статуя, върху която било изписано името на шумерския цар Шулги*, глинени плочи от древния шумерски град Ларса, датирани от 1700 година преди Новата ера, както и каменна плоча датирана от 1400 година преди Новата ера, върху която са гравирани изображения на няколко божества и древно проклятие.

цар Шулги* – управлявал в периода 2093 – 2046 година преди Новата ера.

каменна плоча, на която е изобразен цар Набонидкаменна плоча в град Ур

глинен цилиндричен предмет, върху който има текстове на 3 езикаглинен цилиндричен предмет в град Ур

Част от откритията, направени във въпросния дворец, Уули описва в книгата си ‘Ур на халдейците: Доклад за седемте години на разкопки’, публикувана през 1929 година. В нея той разкрива първоначалното си объркване от древните артефакти. Той не разбирал как е възможно в дворец, построен през 6-ти век преди Новата ера, да бъдат открити разнообразни древни артефакти, повечето от които са със стотици години по-стари от самия него.

Последвалите анализи ‘повдигнали завесата’ и мистерията била разкрита. Установено било, че намереното е част от богата колекция, принадлежала на принцеса Енигалди-Нана, известна още като Бел-Шалти-Нана, дъщеря на цар Набонид.

Принцеса Енигалди-Нана била много влиятелна жена в Нововавилонско царство, както и върховна жрица на Ур. Според Уули принцесата е тази, която е определила начина, по който помещенията на музея да бъдат подредени и свързани.

останки от древния град Урнай-старият музей в светаСнимки: www.thevintagenews.com

В наши дни древният музей е по-известен като ‘Музеят на Енигалди-Нана’. За съжаление не е известно дали обикновените хора са имали право да го посещават, но по всяка вероятност аристокрацията се е радвала на подобна привилегия.

С края на Нововавилонско царство, през 539 година преди Новата ера, музеят бива напълно забравен в продължение на векове. Благодарение на усилията на Чарлз Уули и екипът му днес знаем, че нововавилонците са били прогресивни и любопитни хора, ценящи корените и историята си.