Кой е най-гъсто населеният остров на планетата?

Санта Круз дел Ислот е един от най-малките острови в архипелага Сан Бернардо край бреговете на Колумбия. Площта му е едва 9.7 декара, но това не е проблем тук да живеят почти 1200 души. Само ще отбележим, че гъстотата на населението му е четири пъти по-голяма от тази на нюйоркския квартал Манхатън!

На острова няма течаща вода и канализация. Генератор осигурява на жителите електричество за около пет часа всеки ден, а от колумбийския флот носят питейна вода на всеки три седмици. Въпросът е защо толкова много хора са избрали да живеят при подобни условия?

най-гъсто населеният остров в света

Легендата разказва, че преди около 150 години група рибари от крайбрежния град Бару търсели ‘нови води за риболов’ и така случайно попаднали на малкия коралов остров. Тъй като денят бил към своя край, рибарите решили да си направят лагер и пренощуват на острова. За тяхна огромна изненада вечерта нямало комари – нещо крайно нетипично за техния край. Историята завършва с това как мъжете спали толкова добре, че решили да останат там за постоянно!

Днес в Санта Круз дел Ислот има деветдесет къщи, два магазина, един ресторант, една дискотека и едно училище. Всъщност това е най-гъсто населеният остров на Земята! Пространствата между постройките са толкова тесни, че част от сградите на практика са над водата. Вероятно няколко многоетажни сгради биха решили част от проблема, но тук най-високите са на два етажа. Единственото ненаселено място на острова е с големината на половин тенис корт, а причината за това е, че често остава под вода по време на прилив.

Много от островитяните работят в хотелите и курортите на съседните острови, малко са тези, които се препитават с риболов. В миналото той бил основен техен поминък, но тъй като рибата намаляла с времето на мъжете се наложило да потърсят друг начин, по който да изхранват семействата си. Днес голяма част от икономиката на Санта Круз дел Ислот зависи от туризма. На намиращия се наблизо остров Мукура е построен луксозен курорт, който предлага на своите туристи разнообразни атракции, сред които са риболовът и гмуркането. Поради тази причина голяма част от жителите на малкия коралов остров работят там. Срещат се и улични търговци, от които може да закупите домашно приготвена храна или красиви раковини за спомен.

Въпреки трудностите местните описват живота на острова като тих и спокоен. Няма престъпления, а вратите често остават отключени. Електрическият генератор се включва в 18 часа и до 23 часа има ток на острова. Това е и времето, в което местните гледат телевизия, а когато е финалът на дадено футболно първенство мъжете събират пари, за да купят бензин и гледат мача.

гъсто населен островСнимки: www.amusingplanet.com

Джувенал Джулио, който е 67-годишен инструктор по гмуркане и правнук на един от откривателите на острова, споделя следното:

Този остров е рай! Ще прекарам остатъка от живота си тук!’

Всъщност след смъртта си всеки жител на острова го напуска и бива погребван някъде другаде, защото на Санта Круз дел Ислот няма място за гробище.