Най-горещите места на Земята – места, за които ‘жега’ е меко казано!

Вероятно повечето хора през летните месеци са се питали следното: ‘Кога ще свърши тази жега?’ На вашето внимание ще представим 10 от най-горещите места на Земята, за които думата ‘жега’ не е достатъчна!

 • Долината на смъртта, Калифорния, САЩ

  Долината на смъртта

  До ден днешен това място държи рекорда за най-висока температура на въздуха – 56.7 градуса по Целзий, измерени през лятото на 1913 година. Средната температура на това място е около 47 градуса, като това е най-сухото място в САЩ.

 • Азизия, Либия

  Азизия

  Старата столица на провинция Джафара, 40 километра южно от Триполи, се считаше в миналото за най-горещото място на света. Измерена е температура от 58 градуса по Целзий през далечната 1922 година. През 2012 година тази титла е отнета от Азизия, тъй като днешните синоптици твърдят, че измерванията са направени от неопитни хора и не можем да им се доверим напълно. Въпреки това, градът остава едно от най-горещите места със средна температура от 48 градуса по Целзий.

 • Далол, Етиопия

  Далол

  Това хидротермално поле, осеяно със солни образувания, горещи киселинни извори и газови гейзери е едно от най-горещите ненаселени места на света. Температурата на това място достига до средна стойност от 41 градуса по Целзий.

 • Уади Халфа, Судан

  Уади Халфа

  В Уади Халфа, град разположен на брега на езеро Нубия в Судан, практически няма валежи през годината. Месец юни е най-горещ, като средната температура достига 41 градуса по Целзий. През 1967 година е измерена най-високата температура – 53 градуса.

 • Дащ е Лут, Иран

  Дащ е Лут

  На това пустинно плато е измерена най-високата температура на почвата. След проведени сателитни измервания между 2003 и 2009 година, експерти установили, че температурата на почвата достига до 70.7 градуса по Целзий.

 • Тират Цви, Израел

  Тират Цви

  Малкото селище Тират Цви държи рекорда за най-висока температура в Азия измерена през 1942 година – 54 градуса по Целзий. През по-голямата част от годината средната температура не пада под 37 градуса.

 • Тимбукту, Мали

  Тимбукту

  Този град, разположен на южната граница на Сахара, е по-горещ през зимата. Достига средна температура от над 30 градуса по Целзий. Най-високата измерена температура там е 49 градуса.

 • Кебили, Тунис

  Кебили

  Този  пустинен град е известен с вкусните си фурми, които очевидно се радват на високите температури над 40 градуса по Целзий през лятото. Най-високата измерена температура тук е 55 градуса.

 • Гадамеш, Либия

  Гадамеш

  Този оазис в средата на пустинята е част от културното наследство на ЮНЕСКО, благодарение на уникалните колиби направени от кал, които предпазват жителите от екстремните температури. Тук термометрите показват над 40 градуса по Целзий средна и 55 градуса най-висока температура.

 • Бандар Махшар, Иран

  Бандар Махшар

  Бандар Махшар е известен с най-високия си индекс на горещина (индексът е комбинация от температурата на въздуха и относителната влажност на въздуха). Индексът е достигнал до 74 градуса през 2015 година, като най-високата измерена температура там е 51 градуса по Целзий.