Най-голямата открита до сега пирамида в Света!
Въпросната пирамида е обявена за най-голямата в Света, тъй като обемът й е четири  милиона и петстотин хиляди кубически метра. Това буквално прави Великата пирамида в Гиза да изглежда като джудже. Учените са на мнение, че за строежа й са били нужни около 1000 години. Също така това е и най-старият открит монумент до сега в Света, като произхода му остава неизвестен.

Великата пирамида в Чолула

Великата пирамида в Чолула (буквален превод ‘ръчно издигнат хълм’), намираща се на териториите на Мексико, е пирамидата с най-голяма дължина на основата – 450 метра всяка една страна. Всъщност това не е една единствена постройка, а няколко стоящи една върху друга. За сега учените са разграничили 6 отделни постройки лежащи една върху друга.

Археологическо откритие

С ширина при основата от 450 метра и височина от 66 метра, Великата пирамида в Чолула има обема на 9 Олимпийски плувни басейна. Ширината й е приблизително 4 пъти по-голяма от тази на Великата пирамида в Гиза, а обемът е почти двоен. За сега се счита, че е най-големият строен монумент от всички познати цивилизации обитавали Земята.

Любопитно е, че въпреки най-големият обем, Пирамидата в Чолула не е най-високият монумент. С височината си от 66 метра се доближава до Слънчевата пирамида в Теотихуакан, която е с височина 64 метра, докато Великата пирамида в Гиза се извисява на цели 139 метра.

Неизвестен древен монумент

Докато експертите умуват върху това кога е започнал строежът на пирамидата, археолозите са убедени, че това се е случило около 300 години преди Новата ера. Предполагат, че за издигането й са били нужни между 500 до 1000 години. Според местна легенда, когато местното население разбрало, че Испанските конкестадори приближават, започнали да покриват свещения за тях обект с пръст.Когато Кортез и хората му пристигнали в Чолула през Октомври 1519 година, около 1800 години след като пирамидата е построена, те убили около 3000 човека за по-малко от час, 10 процента от цялото население на града тогава, като разрушили повечето светилища. Но не докоснали Великата пирамида, тъй като тя останала незабелязана за тях. Тя вече била покрита с растителност, което най-вероятно я е спасило, за да можем днес да я видим в пълното й великолепие.

Древен паметник в Мексико

При първоначалните разкопки са открити неща, които ни карат да настръхнем – деформирани черепи на, по всяка вероятност, обезглавени от конкестадорите деца. Като цяло малко се знае за произхода на величествения монумент. Според местни легенди, раса от гиганти е построила пирамидата, като местното население е помагало. Но кой всъщност е построил умопомрачаващото здание – остава мистерия!