Най-голямата открита до сега пирамида в света!

Въпросната пирамида е обявена за най-голямата в света, тъй като обемът ѝ е четири милиона и петстотин хиляди кубически метра. Това буквално прави Великата пирамида в Гиза да изглежда като джудже. Учените са на мнение, че за строежа ѝ са били нужни около 1000 години. Също така това е и най-старият открит монумент досега на планетата, като произходът му остава неизвестен.

Великата пирамида в Чолула

Великата пирамида в Чолула (буквален превод ‘ръчно издигнат хълм‘), намираща се на териториите на Мексико, е пирамидата с най-голяма дължина на основата – 450 метра всяка една страна. Всъщност това не е една единствена постройка, а няколко стоящи една върху друга. Засега учените са разграничили 6 отделни постройки, лежащи една върху друга.

Археологическо откритие

С ширина при основата от 450 метра и височина от 66 метра, Великата пирамида в Чолула има обема на 9 олимпийски плувни басейна. Ширината ѝ е приблизително 4 пъти по-голяма от тази на Великата пирамида в Гиза, а обемът е почти двоен. Засега се счита, че е най-големият строен монумент от всички познати цивилизации, обитавали Земята.

Любопитно е, че въпреки най-големият обем, Пирамидата в Чолула не е най-високият монумент. С височината си от 66 метра се доближава до Слънчевата пирамида в Теотиуакан, която е с височина 64 метра, докато Великата пирамида в Гиза се извисява на цели 139 метра!

Неизвестен древен монумент

Археолозите са на мнение, че строежът на пирамидата е започнал около 300 години преди Новата ера. Смята се, че за издигането ѝ са били нужни между 500 до 1000 години. Според местна легенда, когато местното население разбрало, че испанските конкистадори приближават, започнали да покриват свещения за тях обект с пръст.

Когато Кортез и хората му пристигнали в Чолула през октомври 1519 година, около 1800 години след като пирамидата е построена, те разрушили повечето светилища и убили около 3000 човека за по-малко от час или 10 процента от цялото население на града тогава. Но те не забелязали Великата пирамида, тъй като тя вече била покрита с растителност, което най-вероятно я е спасило, за да можем днес да я видим в пълното ѝ величие.

Древен паметник в Мексико

При първоначалните разкопки учените били шокирани от намереното – деформирани черепи на деца, по всяка вероятност, обезглавени от конкистадорите.

Като цяло малко се знае за произхода на величествения монумент. Според местни легенди, раса от гиганти е построила пирамидата, като местното население е помагало. Но кой всъщност е издигнал умопомрачаващото здание – остава мистерия!