Най-голямата открита досега пирамида в света!

Въпросната пирамида е обявена за най-голямата в света, тъй като обемът ѝ е 4 500 000 кубически метра. Това буквално прави Великата пирамида в Гиза да изглежда като джудже. Учените са на мнение, че за строежа ѝ са били нужни около 1000 години. Също така това е и най-старият открит монумент досега на планетата, като произходът му остава неизвестен.

Великата пирамида в Чолула

Великата пирамида в Чолула (буквален превод ‘ръчно издигнат хълм’), намираща се на териториите на Мексико, е пирамидата с най-голяма дължина на основата – 450 метра всяка една страна. Всъщност това не е една единствена постройка, а няколко стоящи една върху друга. Засега учените са разграничили 6 отделни постройки, лежащи една върху друга.

археологическо откритие

С ширина при основата от 450 метра и височина от 66 метра, Великата пирамида в Чолула има обема на 9 олимпийски плувни басейна. Ширината ѝ е приблизително 4 пъти по-голяма от тази на Великата пирамида в Гиза, а обемът е почти двоен. Засега се счита, че е най-големият строен монумент от всички познати цивилизации, обитавали Земята.

Любопитно е, че въпреки най-големият обем, Пирамидата в Чолула не е най-високият монумент. С височината си от 66 метра се доближава до Слънчевата пирамида в Теотиуакан, която е с височина 64 метра, докато Великата пирамида в Гиза се извисява на цели 139 метра!

неизвестен древен монумент

Археолозите са на мнение, че строежът на пирамидата започнал около 300 години преди Новата ера. Смята се, че за издигането ѝ са били нужни между 500 до 1000 години. Легенда разказва, че когато местните разбрали за пристигащите испански конкистадори, те започнали да покриват свещения за тях обект с пръст.

Когато Кортез и хората му пристигнали в Чолула през октомври 1519 година, около 1800 години след като пирамидата е построена, те разрушили повечето светилища и убили около 3000 човека за по-малко от час или 10 процента от цялото население на града тогава. Но те не забелязали Великата пирамида, тъй като тя вече била покрита с растителност, което най-вероятно я е спасило, за да можем днес да я видим в пълното ѝ величие.

древен паметник в Мексико

При първоначалните разкопки учените били шокирани от намереното – деформирани черепи на деца, по всяка вероятност, обезглавени от конкистадорите.

Като цяло малко се знае за произхода на величествения монумент. Според местни легенди, раса от гиганти построила пирамидата, като местното население е помагало. Но кой всъщност е издигнал умопомрачаващото здание – остава мистерия!