Най-големият скален манастир в Източна Европа

Територията на днешна Молдова някога била земя, на която воювали много народи – римляни и гърци, скити и сарманци, даки и готи, унгарци и германци. Но който и да управлявал тези земи през вековете, обитателите им успели да опазят православната си вяра и традиции.

скален манастирСнимка: tripfreakz.com

най-големия скален манастирСнимка: travelpoint.md

Едно от най-посещаваните места в днешна Молдова е най-големият скален манастир в Източна Европа, намиращ се близо до град Типова. Манастирът е изграден през 6-ти век, но скоро след това бил изоставен за дълъг период от време, чак до 1756 година.

скален манастир МолдоваСнимка: tripfreakz.com

Като повечето исторически забележителности и тази е свързана с множество легенди. Една от най-известните е за най-великия владетел на Молдова, Стефан Велики, който тайно се оженил за четвъртата си жена в този манастир. Легендата е толкова популярна в региона, че някои от местните жители дори разказват, че духът на съпругата на владетеля все още обитава манастира.

манастир в скалитеСнимка: tripfreakz.com

Изграден е в отвесна скала по поречието на река Нистру. Повечето от килиите на монасите са останали непокътнати и до днес. Всички те, заедно с общите помещения, са свързани с тесни коридори и стълби.

най-големия манастир в Източна ЕвропаСнимка: media-cdn.tripadvisor.com

За първи път в писаната история се споменава за този манастир през 9-ти век с името Хородище (Horodişte), но разцветът му е чак през 1776 година, когато бил разширен. През Втората световна война манастирът бил сериозно повреден, а след края ѝ е затворен. С течение на времето мястото се разрушавало все повече. През 1994 година манастирът бил отворен отново, след което започнали реконструктивни работи по него.

скален манастир ЕвропаСнимка: media-cdn.tripadvisor.com

За да се достигне до него, трябва да се изкачат голям брой стълби в почти отвесните скали, в които е изграден. В пукнатините на скалите има свитъци с молитви, поставени там от минаващите поклонници. Целият комплекс се състои от 3 части. Храмът на Свещения кръст, храмът на Свети Николай и част с 18 отделни помещения.

голям скален манастирСнимка: www.travelomoldova.com

Днес в най-горните части на манастира има помещения, в които живеят монаси, а долните части са отворени за посещения от туристи. Освен красотата на манастира, посетителите са привлечени и от невероятната гледка наоколо, разкриващи се все повече с всяко едно стъпало по пътя нагоре. Комбинацията от реки и гори, скали, водопади и хълмове създава уникален пейзаж, който си струва да бъде видян!

манастирСнимка: media-cdn.tripadvisor.com