Марейският човек – най-големият геоглиф в света

Дълбоко в безплодната пустош на Австралия се намира най-големият геоглиф в света, познат като ‘Марейският човек’ – огромна фигура на човек, държащ пръчка или някакъв друг инструмент. За разлика от другите антропоморфни геоглифи, направени от древни цивилизации, Марейският човек е само на около 20 години. Въпреки крехката си възраст тази фигура представлява една неразгадана мистерия. Фигурата е толкова голяма, че е видима от космоса, но никой не може да каже кой, защо и точно кога я е направил.

Марейският човек се намира на около 60 километра от малкото градче Марей в Южна Австралия, което е с население само от 60 човека. Тревор Райт, пилот на чартърен самолет, летял от град Марей до град Кубър Педи на 26-ти юни 1998 година, когато забелязал огромния геоглиф.

Марейският човекСнимка: www.google.com Автор: Google

От петите до главата Марейският човек е 4.2 километра, като общата дължината на линиите, които го изграждат, е над 20 километра. Когато бил открит линиите му били с дълбочина от около 30 сантиметра и ширина от около 35 метра. Хора от местността предполагат, че фигурата е направена от булдозери или друга подобна техника, като създаването ѝ би трябвало да е отнело седмици. Въпреки мащаба на геоглифа никой не знае кой го е направил. Това, което са открили разследващите е само една неидентифицирана следа, водеща до гигантското изображение. Не са намерени нито човешки стъпки, нито следи от гуми.

Скоро след откриването на фигурата били изпратени няколко анонимни писма до медиите, описващи геоглифа. Характерни черти на почерка сочели, че авторът им най-вероятно е чуждестранен жител. В писмото размерите на фигурата били цитирани в мили, ярдове и инчове, вместо метричната система (метри, сантиметри), която се използва в Австралия. Нещо повече, авторът на писмото използвал имена и фрази, които не са характерни за жителите на континента.

В допълнение към мистерията, в малка дупка до фигурата са открити няколко странни предмета, включително сателитна снимка на геоглифа, буркан с малко знаме на САЩ, както и бележка, която споменава протестантската група ‘Давидова клонка’. Това движение е най-известно с инцидента през 1993 година, когато ФБР щурмува седалището на групата в частна собственост близо до град Уако в Тексас и загиват 82 члена на ‘Давидова клонка, както и техният водач – Дейвид Кореш.

През януари 1999 година в близост до главата на фигурата в Австралийската пустош е открита заровена малка паметна плоча. На нея имало изобразено американското знаме заедно с олимпийските кръгове, както и едно изречение:

В чест на земята, която някога познаваше. Делата му са уникални и са постоянен обект на възхищение и уважение’.

Цитатът е от книга, която описва лов на валаби* с хвърляне на пръчка, съдържаща и изображения на ловци, които приличат на Марейския човек.

валаби* – име, обединяващо всички дребни видове кенгуру.

Разследващите опитали да свържат намерените улики, но така и не успели. Някои дори предполагат, че всичко открито има за цел да отклони вниманието от истинския създател на гигантската фигура. Слуховете бързо се разнесли в малките градчета, като най-разпространеният бил, че Тревор Райт, пилотът открил фигурата, е създателят ѝ с цел да развие бизнеса си с чартърни полети. Интересно е, че след откриването на фигурата, Райт и неговите колеги били изключително натоварени, тъй като напливът от желаещи да зърнат геоглифа бил огромен.

Има редица различни теории за Марейския човек – от извънземна намеса до предупреждение за Полин Хансън – политик, който направил расистки изказвания по адрес на австралийските аборигени. Въпреки разнообразните идеи, може би най-вероятният автор на фигурата е Бардиус Голдбърг – австралийски художник, който е прочут с творбите си, видими от космоса. Когато бил запитан за Марейския човек, той нито потвърдил, нито отрекъл да е създателят му.

Гигантския геоглиф на Марейския човек бързо се превърнал в икона за малките градчета в Южна Австралия, както и привлекателна туристическа дестинация, но днес той се вижда изключително трудно, поради влиянието на ерозията и климатичните особености в областта.