Марейският човек – най-големият геоглиф в света

Дълбоко в безплодната пустош на Австралия се намира най-големият геоглиф на света, познат като ‘Марейският човек’ – огромна фигура на човек, държащ пръчка или някакъв друг инструмент. За разлика от другите антропоморфни геоглифи, направени от древни цивилизации, Марейският човек е само на около 20 години. Въпреки крехката си възраст тази фигура представлява една неразгадана мистерия. Фигурата е толкова голяма, че е видима от космоса, но никой не може да каже кой, защо и точно кога я е направил.

Марейският човек се намира на около 60 километра от малкото градче Марей в Южна Австралия, което е с население само от 60 човека. Тревор Райт, пилот на чартърен самолет, летял от град Марей до град Кубър Педи на 26-ти юни, 1998 година, когато забелязал огромния геоглиф.

Марейският човек

От петите до главата Марейският човек е 4.2 километра, като общата дължината на линиите, които го изграждат, е над 20 километра. Когато бил открит линиите му били с дълбочина от около 30 сантиметра и ширина от около 35 метра. Хора от местността предполагат, че фигурата е направена от булдозери или друга подобна техника, като създаването би трябвало да е отнело седмици. Въпреки мащаба на геоглифа никой не знае кой го е направил. Това, което са открили разследващите е само една неидентифицирана следа, водеща до гигантското изображение. Не са открити нито човешки стъпки, нито следи от гуми.

Марейският човекСнимка: www.tripadvisor.com

Скоро след откриването на фигурата били изпратени няколко анонимни писма до медиите, описващи геоглифа. Характерни черти на почерка сочели, че авторът им най-вероятно е чуждестранен жител. В писмото размерите на фигурата били цитирани в мили, ярдове и инчове, вместо метричната система (метри, сантиметри), която се използва в Австралия. Нещо повече, авторът на писмото е използвал имена и фрази, които не са характерни за жителите на континента.

най-големият геоглифСнимка: www.historicmysteries.com

В допълнение към мистерията, в малка дупка до фигурата са открити няколко странни предмета, включително сателитна снимка на геоглифа, буркан с малко знаме на САЩ, както и бележка, която споменава протестантската група ‘Давидова клонка’. Това движение е най-известно с инцидента през 1993 година, когато ФБР щурмува седалището на групата в частна собственост близо до град Уако в Тексас и загиват 82 члена на ‘Давидова клонка’, както и техният водач – Дейвид Кореш.

През януари 1999 година в близост до главата на фигурата в Австралийската пустош е открита заровена малка паметна плоча. На нея имало изобразено американското знаме заедно с олимпийските кръгове, както и едно изречение:

В чест на земята, която някога познаваше. Делата му са уникални и са постоянен обект на възхищение и уважение’.

Цитатът е от книга, която описва лов на валаби* с хвърляне на пръчка, съдържаща и изображения на ловци, които приличат на Марейския човек.

валаби* – име, обединяващо всички дребни видове кенгуру.

Разследващите опитали да свържат намерените улики, но така и не успели. Някои дори предполагат, че всичко намерено има за цел отклони вниманието от истинския създател на гигантската фигура. Слуховете бързо се разнесли в малките градчета, като най-разпространеният бил, че Тревор Райт, пилотът открил фигурата, е създателят ѝ с цел да развие бизнеса си с чартърни полети. Интересно е, че след откриването на фигурата, Райт и неговите колеги били изключително натоварени, тъй като напливът от желаещи да зърнат геоглифа бил огромен.

геоглиф Марейският човекСнимка: www.alquemie.com.au

Има редица различни теории за Марейския човек – от извънземна намеса до предупреждение за Полин Хансън – политик, който направил расистки изказвания по адрес на австралийските аборигени. Въпреки разнообразните идеи, може би най-вероятният автор на фигурата е Бардиус Голдбърг – австралийски художник, който е прочут с творбите си, видими от космоса. Когато бил запитан за Марейския човек, той нито потвърдил, нито отрекъл да е създателят му.

Гигантския геоглиф на Марейския човек бързо се превърнал в икона за малките градчета в Южна Австралия, както и привлекателна туристическа дестинация, но днес той се вижда изключително трудно, поради влиянието на ерозията и климатичните особености в областта.