Пет от най-големите монолитни паметници в историята!

Ако се огледаме около нас, навсякъде можем да зърнем някаква технология, устройство или изобретение, улесняващо ежедневието ни. Напредъкът в медицината и космическите технологии говори за технологичното ни развитие като вид.

Археологическите открития направени през последните 200 години ни загатват за древни цивилизации, които според мнозина, също били изключително технологично напреднали, а някои дори много по-развити от днешната цивилизация!

Има много древни каменни монументи, които заслужават да бъдат споменати, но засега ще се спрем на пет такива, които и до днес продължават да озадачават учените как са били направени.

 • Колосите на Мемнон, Египет – това е идеалното олицетворение на безупречното инженерство, датирано от ерата на Древен Египет. Монументът се състои от две статуи, всяка от които изградена от един каменен блок. Според проучванията каменните късове са донесени от Ел Габал (древна кариера), 690 километра от мястото, където се намират статуите. Предполага се, че каменните блокове са пренесени по суша, тъй като посоката им на движение е срещу течението на река Нил. Всеки от Колосите е висок по 18 метра и тежи около 720 тона. Горната част на северния колос е реконструирана от римляните, използвайки по-малки каменни блокове.

  Колосите на МемнонСнимка: wikimedia.org

 • Недовършеният обелиск на Асуан, Египет – дължината на този монолит е 42 метра. Ако е бил завършен, теглото му е щяло да бъде почти 1200 тона. Учените са на мнение, че строителите му го изоставили, когато започнали да се появяват пукнатини по повърхността му. Долната страна на обелиска всъщност още не е отделена от скалата. Това е един от най-големите монолитни паметници, откривани някога.

  недовършеният обелиск на АсуанСнимка: 2.bp.blogspot.co

 • Баалбек, Ливан – Камъкът на Юга – ако има структура, която може да се мери по размери с недовършения обелиск на Асуан, то това е Камъкът на Юга. Теглото на каменния блок е внушителните 1242 тона. За съжаление, когато бил изоставен този гигантски блок, все още не е бил отделен от скалата, от която е изработен. Монолитът се намира в близост до храма на Юпитер, където има още няколко подобни по размер каменни блока.

  Камъкът на ЮгаСнимка: www.mountainsoftravelphotos.com

 • Големият счупен мегалит, Франция – това бил най-големият изправен мегалит в Европа. Намира се в Северозападна Франция, като днес той е на 4 парчета, които лежат на земята. Според изследователите, когато бил здрав, мегалитът имал тегло между 350 и 400 тона, с височина около 20 метра. В близост се намират още два подобни паметника, но с по-малки размери.

  Големият счупен мегалитСнимка: deacademic.com

 • Рамазеум, Египет – това е още една структура от Древен Египет. Монументът е погребалния храм на фараон Рамзес II. За съжаление до днес са запазени само няколко части от торса на статуята на древноегипетския владетел. Съдейки по останките учените предполагат, че статуята тежала около 1000 тона, когато била цяла.

  РамазеумСнимка: wikimedia.org

Пренасянето на такива огромни каменни блокове на дълги разстояния и оформянето им във величествени паметници говори за невероятните способности и познания на древните цивилизации, а може би и за загубени за нас вече технологии!