Най-високият човек записан в медицинската история!

Най-високият човек в медицинската история е Робърт Уадлоу. Той е роден на 22-ри февруари 1918 година в град Алтън, Илинойс, САЩ. За последен път височината му била измерена през юни 1940 година – 272 сантиметра.

Робърт Уадлоу умира през същата 1940 година, само месец след последното му измерване. Причината за смъртта му е рана на десния глезен, изключително лошо обработена, получена при удар в метална скоба само седмица по-рано. Уадлоу е погребан в родния си град Алтън, в ковчег с дължина от 328 сантиметра, 81 сантиметра ширина и дълбочина от 76 сантиметра.

Робърт УалдоуСнимка: www.whaleoil.co.nz

Най-голямото измерено тегло на Робърт Уадлоу е внушителните 222.7 килограма! Тогава Робърт е само на 21 години. В момента на смъртта си той е с тегло от 199 килограма. Размерът на обувките му, разбира се, също бил огромен – 47 сантиметра, разтегът на ръцете – 288 сантиметра, а дължината от китката до върха на средния му пръст – 38 сантиметра.

мъжка обувка 45-ти размер (вляво) и обувка на Робърт Уадлоу (вдясно)най-високият човекСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Doug Coldwell (CC BY-SA 3.0)

Лесно може да се досетим, че човек с такива внушителни размери се нуждае от повече енергия, отколкото среден на ръст човек. Дневната му консумация на енергия достигала до 8000 калории, което е около 3 пъти повече от необходимото за средно статистически възрастен мъж. На 9-годишна възраст, Робърт вече бил способен да пренесе баща си до втория етаж на къщата, който бил с височина от 180 сантиметра и тегло от около 80 килограма.

Последните думи на Робърт били:

Докторът каза, че няма да мога да се прибера навреме за празненството…’, като ставало въпрос за златната сватба на бабата и дядото на Робърт.

За сравнение, най-високият жив човек сега е Султан Кьосен с височина от 251 сантиметра, роден през 1982 година.

Султан Кьосен (в средата), снимка от 2009 годинаСултан КьосенСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Helgi Halldórsson (CC BY-SA 2.0)