Надгробни плочи с тайнствени послания закодирани в тях!

Когато канадският лекар Самюел Бийн изгубил първата си съпруга (Хенриета), а 20 месеца по-късно и втората (Сузана) той решил, че най-добрият начин да ги почете е като създаде надгробна плоча посветена на тяхно любимо хоби – разрешаването на загадки. Докторът ги погребал, в гробище близо до град Уелсли, провинция Онтарио, една до друга, използвайки една обща надгробна плоча. Тя била гравирана с множество букви и цифри, а разгадаването на скритото в нея послание отнело приблизително 80 години!

Надгробна плоча на Хенриета и Сузананадгробна плоча

С времето оригиналната плоча била силно повредена, което наложило и нейното подменяне с нова гранитна през 1982 година. Днес тя е тази, която може да се види в гробището. Плочата е висока 90 сантиметра като в горната ѝ част има надпис ‘Отишъл си е у дома’ и пръст, сочещ към небето. Под тях е фамилията на лекаря следвана от имената на двете му съпруги и гравираната решетка с 225 букви и цифри.

Няма съмнение, че доктор Самюел Бийн е получавал множество запитвания през годините какво е тайнственото послание, но той така и не го разкрил. През 1904 година докато бил на почивка в Куба, Бийн паднал зад борда на платноходка и се удавил, а тайната била погребана с него!

надгробна плоча на Хенриета и Сузана

През 1947 година (около 80 години след като Хенриета и Сузана били погребани) гробищният служител Джон Хамънд разгадал тайната. Той копирал решетката от букви и цифри върху лист хартия и в рамките на няколко месеца разгадал тайната на надгробната плоча. А ето какво пише там:

В памет на Хенриета първа съпруга на сър Бийн
която почина на 27-ми септември 1865 на 23 години 2 месеца & 17 дни
& Сузана негова втора съпруга
която почина на 27 април 1867 на 26 години 10 месеца & 15 дни
2 добри съпруги 1 мъж
те бяха дар от Бога, но сега са в Рая
нека Бог ми помогне да ги срещна там

Но доктор Бийн не бил единственият правил подобно нещо!

В източния край на гробището до църквата ‘Света Мария’ в град Монмът, Югоизточен Уелс, Англия има надгробна плоча на Джон Рение починал през далечната 1832 година. Надгробният камък представлява правоъгълно резбован 285-буквен пъзел. Твърди се, че изречението ‘Тук лежи Джон Рение’ може да се прочете по 46 000 различни начина! Според местните самият Рение е издълбал камъка в опит да измами дявола, за да си осигури безопасно преминаване към рая.

Надгробна плоча на Джон Рениенадгробна плоча на Джон Рение

надгробен камък на Джон Рение

Отново в гробище, но този път до църквата ‘Сан Салвадор’ в испанския град Овиедо има надгробна плоча със следния надпис изписан на латински език ‘SILO PRNCEPS FECIT’. Той може да се прочете по 2024 различни начина. Както отбелязва Баркхам Бъроус в ‘Енциклопедия за удивителни факти и полезна информация’ публикувана през 1889 година:

‘Без съмнение латинският надпис е дело на някой гениален и образован монарх’.

надгробна плоча с посланиеСнимки: www.amusingplanet.com