Земетресение в Еквадор разкрило уникална находка

На 5-ти август 1949 година, градът Гуано в Еквадор е разлюлян от земетресение, причинявайки значителни щети по сградите. Но бедствието води до откритието на така наречената ‘мумия на Гуано’.

мумия в Еквадор

По време на земетресението някои от стените на старата църква Асунсион де Гуано се срутили изцяло. Хората, разчистващи отломките открили, че в една от стените бил скрит голям глинен съд. Когато го отворили, те видели, че вътре има мумифицирано тяло. Защо е извършен този уникален погребален ритуал, засега остава загадка.

Реплика на фасада на църквата Асунсио де Гуано
мумия в стена на църква

Вярва се, че мумифицираното тяло принадлежи на францисканец* на име Фрей Лазаро от Сантофимиа. Той бил изпратен от Испания през 15-ти век да разпространява католицизъм в селските райони на Еквадор. Той помагал на различни племена в околностите на Гуано. Интересно е, че Лазаро бил един от основателите на град Сан Андрес, който се намира на около 10 километра от Гуано.

францисканец* – член на ордена на миноритите на св. Франциск Асизки основан в Италия (1207-1209 година). 

мистериозен погребален ритуал Еквадор

Друг интересен факт за Лазаро е, че той бил пазител на църквата Асунсион де Гуано от 1565 до 1572 година. Местните хора твърдят, че Лазаро извършил толкова много добри дела за хората в района, че заслужил да бъде увековечен, като го погребат в стените на църквата. Не били открити други подобни мумии. На снимката отдолу се вижда къде се намирал глинения съд, в който била мумията.

мумията Гуано

Исторически справки сочат, че Лазаро наистина бил погребан в голям глинен съд, но днес няма и следа от него. Защо е извършен подобен погребален ритуал също остава загадка. Някои твърдят, че това било в негова чест, но всъщност е трудно да се твърди това категорично, тъй като това е уникална по рода си погребална практика. След като било поставено в съда, тялото било покрито с бяла пудра, която го съхранила и до наши дни.

мумията Гуано в Еквадор

От откриването на мумията досега са проведени множество изследвания, ДНК и радиовъглеродни тестове, които разкрили възрастта ѝ. Друго, което открили учените е, че Лазаро бил между 80 и 90 годишен, когато починал, а ръстът му между 170 и 175 сантиметра.

мумифицирана мишка

Любопитен факт е, че заедно с тялото на Лазаро имало и мумифицирана малка мишка. Причината за това също остава неясна. Въпреки това има две истории свързани с това откритие. Според местните хора Лазаро бил самотен човек и тази малка мишка била единственият му приятел, като това е причината да бъде погребана с него. Другата версия гласи, че след поставянето на тялото на Лазаро в глинения съд, мишката успяла да влезе при него, но така и не успяла да излезе.

мумия в стенаСнимки: www.ancient-origins.net

В момента мумията се намира в музей в Гуано, Еквадор. В него има също така и други артефакти от старата църква Асунсион де Гуано, но сред тях не присъства глиненият съд, в който се твърди, че е открито тялото на Лазаро.