Откриха мумии на инки в Долината на пирамидите в Перу

След продължителни изследвания в археологическия комплекс Тукуме, намиращ се на около 800 километра северно от перуанската столица Лима, в началото на 2018 година екип от археолози попада на забележителна находка – 24 сравнително добре запазени мумии на инки. Сред тях експертите намират различни керамични предмети и зърнено-житни култури. Съдейки по фино изтъканите дрехи, с които били облечени, археолозите допускат, че става дума за заможни инки.

керамичен съд Перу

керамична фигурка Перу

От последвалите анализи учените установили, че останките са на възраст от около 500 години. Любопитен факт е, че погребалното място е най-голямото такова за целия регион Ламбайеке, Западно Перу.

археологически разкопки

Известно е, че инките са имали своя собствена империя – Тауантинсуйо (в периода 1438 – 1533 година) и нейна столица бил град Куско, съвременно Югоизточно Перу. Тази древна и могъща цивилизация изчезва от лицето на Земята с нахлуването на испанските конкистадори в средата на 16-ти век.

археологически разкопки в Перу

Експертите отбелязват, че мумиите са открити на около километър разстояние от основната пирамида Хуака Ларга, в Долината на пирамидите в Перу, наричана още Тукуме. Тази пирамида е висока 30 метра, което я прави и една от най-високите в цяла Южна Америка. Долината от своя страна заема площ от около 2210 декара и на територията ѝ през годините са открити 26 пирамиди.

разкопки в Перу

В археологическите проучванията взимат участие 89 археолога, като екипът се ръководи от Хосе Мануел Ескудеро от музея ‘Тукуме’. От извършените анализи екипът заключва, че инките са пристигнали в района около 1470 година.

мумия на инка Перу

Става въпрос за група от заможни за времето си мъже и жени. На този етап все още не са идентифицирани половете на всичките 24 мумии, но допускаме, че тези, около които намерихме инструменти за тъкане са на жени, а тези, около които има гребла и черупки принадлежат на мъже’ – споделя Бернарда Делгадо, директор на музея ‘Тукуме’.

Бюджетът предвиден за археологически проучвания, възстановяване и съхранение на археологическия комплекс е в размер на 2.4 милиона долара. Като от началото на 2017 година досега са изразходвани 607 810 долара’ – споделя Луис Вилакорта, заместник-министър на културното наследство и промишлеността в Перу.

мумия на инкаСнимки: www.dailymail.co.uk

Към настоящия момент археолозите не могат да обяснят защо заможни инки са били погребани на това място. Любопитното е, че някои от керамичните предмети, с които били погребани древните инки са непокътнати, което от своя страна ще улесни изследването им и в близко бъдеще археолозите се надяват да разгадаят мистерията на това древно погребално място.