Музикален инструент на възраст от над 40 000 години

Произходът на музиката е изключително трудно да бъде определен, тъй като най-вероятно тя е започнала под формата на песни, пляскане с ръце или удряне по дърво или камък, за което разбира се няма археологически доказателства.

В периода между 60 000 и 30 000 години назад във времето, древните хора минали през фаза на културно развитие. Започнали да се появяват различни форми на изкуството – скални рисунки, изработване на скъпоценности и украси, церемониални погребения. Това е и причината да се вярва, че музиката се е зародила именно в този период.

Учените са на мнение, че музикалната култура може би е помогнала на праисторическите хора да оцелеят, тъй като тя влияе на емоциите, предава определени послания, помага на хората да се идентифицират като група, както и да се подкрепят един друг.

Словенската ‘флейта’ на възраст от над 45 000 годинисловенската флейтаСнимка: www.visitljubljana.com

Най-старият откриван музикален инструмент е малък духов инструмент, наподобяващ флейта, открит през 1995 година в пещера в Словения. Инструментът представлява парче от бедрена кост на пещерна мечка, в която са направени няколко дупки и е на възраст между 45 000 и 60 000 години. Учените, които не приемат възможността неандерталците да са свирели на музикален инструмент твърдят, че дупките върху костта са направени от друг, по-дребен хищник, който се възползвал от умрялата мечка. Въпреки това всеобщото мислене в научните среди е, че това всъщност е музикален инструмент, тъй като с всяка изминала година се правят все повече открития, които сочат, че неандерталците не са били див подвид на човека, а по-скоро вид със собствени общество и култура.

Бедрена кост на пещерна мечкадревен музикален инструментСнимка: www.gemstone.play.net

През 2008 година е направено още едно значително откритие – ‘флейта’ от кости в пещерата Холе Фелс в Германия, на възраст от 40 000 години. В района в последствие са открити и други подобни инструменти, като най-интересният от тях е отново духов, но изработен от бивна на мамут. Неговата възраст е приблизително 35 000 години.

‘Флейта’ от бивна на мамут на възраст от 35 000 годининеандерталски инструментСнимка: static01.nyt.com

Пещерата в Южна Германия съдържа ранни доказателства за пристигането на Хомо сапиенс в Европа, както и доказателства, че по това време неандерталците вече имали изградена култура и традиции, включващи употребата на музикални инструменти. Учените предполагат, че музиката може би е помогнала на неандерталците да изградят и поддържат големи групи, което от своя страна им помогнало в търсенето на нови територии. Направени са и други открития на подобни инструменти във Франция и Китай.

‘Флейта на възраст от 30 000 години, открита във Франциянеандерталско обществоСнимка: mrclark.aretesys.com

Тези, които отхвърлят теорията за неандерталската флейта от Словения твърдят, че музиката всъщност е участвала в изграждането на обществото на Хомо сапиенс, което от своя страна им помогнало да изместят неандерталците като доминиращ вид.

‘Флейти’ от птичи кости на възраст от 20 000 години, намерени в Китайнеандерталска култураСнимка: www.ancient-wisdom.com

Каквито и теории да се защитават и от едните и от другите, гледайки снимките на ‘флейтите’, не може да се отрече, че дупките по нея са преднамерено направени, а не са следи от зъби.