Открити са ‘космически мостове’, свързващи галактики

Учените направиха впечатляващо откритие, доказващо ни, че Вселената е далеч по-мистериозна, отколкото сме си представяли. Наблюдавани са повече от 23 000 двойки галактики, в резултат на което астрономите открили ‘мостове’ от тъмна материя, които ги свързват. За първи път експертите успели да направят снимка на подобен мост. До този момент учените само са предполагали за съществуването на подобна ‘космическа мрежа’.

Но какво всъщност представлява тъмната материя?

Това е мистериозна материя, за която се предполага, че изпълва по-голямата част от Вселената. Тя не блести, не абсорбира или отразява нито светлината, нито електромагнитни вълни, което я прави в до голяма степен неоткриваема. Само въз основа на взаимодействието си с видимата материя, учените могат да установят съществуването ѝ.

Галактиките са изобразени в бяло, а ‘свързващите ги мостове’ в червеномистериозни мостовеСнимкa: www.ancient-code.com

Изследователи от Университета във Ватерло успели да измерят ефекта известен като слабо гравитационно оцветяване, използвайки множество снимки от дългогодишното изследване на небето с телескопа ‘Канада-Франция-Хавай’. Гравитационното оцветяване прави далечните галактики да изглеждат изкривени, поради невидима маса като например планета, черна дупка или както е в този случай – тъмна материя. На практика, изследователите наблюдават хиляди галактики някои, от които на разстояние 4.5 милиарда светлинни години от Земята, за да разкрият мистериозното присъствие на тъмната материя, която ги свързва.

Според изследователя Майк Хъдсън:

‘От десетилетия, учените предполагат за съществуването на нишки от тъмна материя между галактиките, свързващи се в мрежа’.

Карта на тъмната материятъмна материяСнимка: d1o50x50snmhul.cloudfront.net

Въз основа на своите наблюдения, астрономите са създали карта, изобразяваща мостовете. Също така са установили, че феноменът е най-силно изразен в системите намиращи се на разстояние не по-голямо от 40 милиона светлинни години.