Монте Албан – градът, върху ‘изрязания’ планински връх

Един от най-необикновените и мистериозни доколумбови градове в съвременно Мексико се намира на върха на планински масив в щата Оахака – Монте Албан. Въпросният връх е висок приблизително 400 метра и се издига в централните части на долината Оахака. Но това, което силно предизвиква любопитството на учените е не самото местоположение на града, а фактът, че планинският връх изглежда като ‘изрязан’ с невероятна прецизност, което само по себе си предизвиква множество въпроси.

Как древните строители на града са постигнали тази забележителна прецизност в изравняването на площ, равняваща се приблизително на 50 футболни игрища? Нещо повече, как и къде е бил пренесен ‘ненужния материал’? Каква технология е била използвана?

За съжаление древното име на града все още не е известно, а настоящото, Монте Албан, е дадено от Диего Лопес де Монте Албан – първият управител на района.

доколумбов град

В древността Монте Албан бил столица на могъщата империя на сапотеките*. Разцветът ѝ е в периода 250 – 700 година от Новата ера, като по това време населението на града било приблизително 30 000 души.

сапотеки* – предколумбова цивилизация, населявала териториите на долината на Оахака в Южна Мезоамерика.

Според археолози Монте Албан е основан в периода 900 – 500 година преди Новата ера. Съществува в продължение на стотици години, когато през 8-ми век от Новата ера е мистериозно изоставен. Някои учени допускат, че това е в резултат от намаляване плодородността на земите, недостиг на вода или намалели ловни ресурси.

Монте Албан

Въпреки че на този етап не повече от 15 процента от древния град са разкрити, досега археолозите са намерили няколко масивни сгради, пирамидални структури, астрономическа обсерватория, повече от 300 стели*, гробници и фино изработени златни бижута.

стела* – каменна или дървена плоча, върху която се гравират или изписват с боя имена на значими хора, важни събития и закони.

Експертите отбелязват, че стелите са изписани с йероглифи, но това, което прави впечатление при тях е липсата на изобразени животни и хора. Интересното е, че някои от въпросните стели тежат тонове, което от своя страна неизбежно повдига въпроса – как са били пренесени до върха на планината.

древен град

Учените били силно озадачени от числата гравирани по тях. Употребата им в комбинация с откритата астрономическа обсерватория ги навела на мисълта, че сапотеките са имали добри познания по математика и астрономия – нещо, за което до този момент не са и подозирали.

Като доказателство за това експертите посочват, че най-голямата намерена до този момент стела в Монте Албан е висока приблизително 6 метра и сочи към Полярната звезда*.

Полярната звезда* – най-ярката звезда от съзвездието Малка мечка. Разстоянието между нея и Земята е около 433.8 светлинни години.

Смята се, че сапотеките са изсекли в склоновете на планината тераси, където са отглеждали разнообразни земеделски култури. Също така са имали и мрежа от напоителна система, като свидетелство за това са намерените останки от напоителни канали.

столицата на империята на сапотекитеСнимки: www.ancient-code.com

Друг любопитен факт от живота на сапотеките е свързан с календара. Да, независимо от това, че говорим за цивилизация съществувала преди повече от 12 века, тя е имала календар, с помощта на който е определяла промяната в сезоните и навременната сеитба, прогнозирала е кога ще вали, както и кога било най-подходящото време за събиране на билки.

Монте Албан се определя като един от най-емблематичните и влиятелни градове, съществували някога в Мезоамерика. Това е и причината през 1987 година обектът да бъде включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Фактът, че едва 15 процента от него са разкрити дава основание на археолозите да смятат, че тепърва предстоят още вълнуващи открития, от които ще научим повече за културата на сапотеките.