Историята на Джейсън Паджет – как травма на главата го превръща в математически гений?

През 2002 година двама неизвестни мъже нападат 32-годишния тогава Джейсън Паджет, докато излизал от местен караоке бар. След побоя мъжът бил с мозъчно сътресение, като в последствие страда и от посттравматично стресово разстройство. Но инцидентът имал и своята положителна страна! В резултат от него Джейсън отключил неподозирани за него дотогава способности, превръщайки го в математически гений, който започнал да гледа на света през призмата на геометрията!

Допреди злополучната нощ Джейсън, който работел като продавач на мебели в град Такома, щата Вашингтон, не бил особено заинтересован от точните науки.

Джейсън ПаджетСнимка: www.apbspeakers.com

Но за една нощ животът му се преобръща на 180 градуса! Развива способността да проектира в съзнанието си сложни математически обекти и физични концепции. Изглежда че травмата отключва част от мозъка му, която му позволява да вижда всичко под математическа структура. Започва да скицира кръгове с помощта на припокриващи се триъгълници, като това от своя страна му помогнало да разбере математическата константа Пи.

Виждам геометрични фигури и ъгли навсякъде в реалния живот – от формата на дъгата до спиралата, която описва водата, оттичаща се в канала’.

През 2014 година в съавторство с Морийн Сийбърг Джейсън публикува биографичната си книга ‘Заклещен от гений: Как мозъчна травма ме превърна в математическо чудо’. Учените обясняват случващото се с Джейсън като резултат от придобит синдром на саванта. Това е рядко срещано състояние, при което след тежка травма или заболяване човек развива забележителни музикални или художествени способности, но интересното е, че математическите се проявяват в много редки случаи!

Както вече споменахме Джейсън започнал да скицира кръгове, но за съжаление не разбирал уравненията, извеждани от тях. Поради тази причина той записва да учи математика в местния колеж.

мозък

Забележителните умения на Паджет привличат вниманието на невролози. Професор Берит Брогаард* и екипът ѝ подлагат мъжа на изследвания. Те сканирали мозъка му с функционална магнитно-резонансна томография, за да разберат как е придобил уменията си и синестезията*, която му позволява да възприема математическите формули като геометрични фигури.

Берит Брогаард* – американски философ от датски произход, специализиран в областта на когнитивната невронаука, философията на ума и философията на езика. Професор в Университета в Маями, щата Флорида.

синестезия* – терминът е с гръцки произход и означава смесено възприятие.

Придобитият синдром на саванта е изключително рядък. В медицинската практика има описани не повече от 25 подобни случая!’ – споделя професор Брогаард.

мозъчна травма превръща човек в математически генийСнимка: www.dailymail.co.uk

Чрез томографията екипът следял за промяна нивото на кръв и кислород в мозъка на Джейсън, докато му били показвани математически формули, някои от които несъществуващи. Това се правело с цел да се ‘извикат образи в съзнанието му’, за да проследят в кои дялове на мозъка му активността се повишава.

От получените изображения учените забелязали, че лявото полукълбо става значително по-активно. Следва да отбележим, че не само при Джейсън, но и при всички останали хора, математическите способности се дължат на работата на това полукълбо. Разликата идва от степента на неговата активност.

човешки мозък

Но да се върнем на изследването. Екипът на професор Брогаард отчита особено висока активност в левия теменен дял – област, за която е известно, че обобщава информация от различните сетива. Констатират също и повишена активност в някои части на левия слепоочен и челен дял, но те били далеч по-ниски от нивата на теменния дял.

За да покажат онези области от мозъка, които всъщност пораждат синестезията при Джейсън, научният екип използва транскраниална магнитна стимулация. При нея могат да се използват насочени магнитни импулси за активиране или потискане на определени области от мозъка. След като експертите насочили импулси към левия теменен дял (този, който показал най-висока активност по време на томографията) синестезията изчезнала, като тук следва да отбележим, че учените обясняват случилото се посредством изследване, публикувано през август 2013 година в научното списание ‘Неврослучай’ (Neurocase).

неврони

Когато умират неврони, те освобождават химически съединения, които могат да повишат мозъчната активност в околните зони. Увеличената активност обикновено намалява с течение на времето, но понякога тя води до структурни промени, причиняващи трайно изменение в мозъчната дейност. За съжаление не знаем дали изменението в мозъчната дейност на Джейсън е постоянно, но ако е резултат от структурни промени, то най-вероятно ще запази новите си способности’ – завършва професор Брогаард.

В заключение неизбежно се поражда и въпросът – възможно ли е във всеки един от нас да се крие този потенциал или има нещо уникално в мозъка на Джейсън Паджет, което го прави толкова специален?