Според учените всички ние може да сме мъртви до 2050 година

Според резултатите на обширно проучване, изследващо бъдещето на изкуствения интелект се установило, че човешката раса може да изчезне напълно през следващите няколко десетилетия.

Джеф Несбит, автор на повече от 24 книги и бивш директор в ‘Законодателни и обществени работи’ към Националната научна фондация споделя следното:

Човешката раса може да спре да съществува до 2050 година – или хората ще станат безсмъртни’.

Според него в бъдеще изкуственият интелект би могъл да превъзхожда човешкия интелект като качества в резултат, на което последният да стане ненужен.

Рей Курзвейл изразява една по-различна теория. Според него не изкуственият интелект, а по-скоро ядрена бомба ще заличи човечеството. Въпреки това той не отрича, че изкуственият интелект ни е помогнал да лекуваме различни болести както и да развиваме възобновяеми енергийни източници – неща, все в полза на обществото. Според Курзвейл ‘сблъсъка’ с изкуствения интелект се очаква да бъде около 2029 година – тоест разполагаме с по-малко от 10 години за разработването на етични стандарти.

От друга страна, създателят на софтуера Клевърбот – Роло Карпентър споделя следното:

Ние не бихме могли да знаем какво би станало ако машините надминат нашата собствена интелигентност така, че не може да се каже дали това би ни помогнало по някакъв начин или по-скоро ще ни унищожи’.

Според милиардера Илън Мъск:

Ако трябваше да позная коя би била най-голямата заплаха пред човека, бих казал, че това е изкуственият интелект. Ето защо трябва да сме много внимателни с него, защото с изкуствения интелект призоваваме демоните. Всички онези истории, в които човекът се бори с тях, използвайки пентаграма и светена вода, няма да са актуални’.

изкуствен интелект

В отворено писмо от 2015 година, написано от Мъск и професор Стивън Хокинг се представя идеята за изкуствения интелект превръщащ се в ключ към развитието на автономни оръжия. Според тях автономните оръжия са идеални за убийства, дестабилизиране на цели народи, подчиняване на населението, както и селективно убиване на определени етнически групи. Започването на военна надпревара във въоръжаването с оръжия с изкуствен интелект е лоша идея и трябва да бъде предотвратена чрез забрана за офанзивни автономни оръжия, тъй като те биха били извън човешкия контрол.

В интервю пред Би Би Си, Стивън Хокинг казва:

Развитието на напълно завършен изкуствен интелект би могъл да сложи край на човешката раса’.

Авторът на ‘Чакай, но защо?’, Тим Урбан, пише в своя блог:

Докато повечето учени, с които съм се срещал споделят, че изкуственият интелект би имал способността да ни заличи като раса, други вярват, че използвайки ползотворно способностите му бихме могли да открием пътя към безсмъртието’.