На теория, целият Млечен път се явява огромна червеева дупка

На теория, цялата галактика ‘Млечен път’ може да се разгледа като огромен пространствено-времеви тунел.

Паоло Салучи, астрофизик в Международния университет за напреднали изследвания (UNICAM) в град Триест, Италия, също и експерт по тъмна материя твърди следното:

‘Ако комбинираме картата на тъмната материя в Млечния път с последния модел за Големия взрив, обясняващ съществуването на галактиките, и ако приемем, че пространствено-времеви тунели съществуват, какво получаваме – нашата галактика може да има един такъв, като тунелът е с размерите на самата галактика. Но това не е всичко. Ние дори бихме могли да пътуваме през този простремеви тунел, тъй като, базирано на направените изчисления, този тунел би ни позволил да пътуваме през него безопасно. Точно като този, който видяхме във филма Interstellar’.

Млечният пътСнимка: www.universetoday.com

Салучи е сред авторите на тази хипотеза, която скоро бе публикувана и разпространена с помощта на Международния университет за напреднали изследвания в град Триест. Резултатът от съвместните проучвания на учени от Индия, Италия и Северна Америка кара учените да преосмислят теориите за тъмната материя.

Въпреки че пространствено-времеви тунели (или както са познати още като червееви дупки) набират популярност благодарение на научно-фантастичните кино продукции (филмът на Кристофър Нолан ‘Interstellar’), те са във фокуса на астрофизиците по цял свят от много години.

‘Това, което се опитваме да направим с нашите проучвания, е да разгадаем уравнението, по което работеше астрофизикът Мърф (героиня от филма Interstellar). Очевидно е, че ние успяхме да разгадаем уравнението, доста преди появата на филма’ – шегува се Салучи.

‘Всъщност, изучаването на тъмната материя е много интересно’ – завърша астрофизикът.