Историята на митичния град Танис от Древен Египет

Векове наред се смятало, че митичният град Танис е само една легенда. Много хора се съмнявали, че този град действително съществувал. Но това се променило, когато в началото на 20-ти век изследователят Пиер Монте успял да идентифицира останките на легендарния град.

Много от древните монументи все още били покрити с пясък, когато Наполеон Бонапарт навлязъл в територията на Египет. Изследователите, които придружавали френските армии били там още преди да съществува дисциплината египтология. Където и да правели разкопки, те откривали статуи, ценни артефакти и сгради. Един от екипите имал за цел да открие артефакти, с които да се поставят основите на колекция от египетски находки в новооткрития музей ‘Лувър’. Въпреки впечатляващите открития, никоя от тях не била разпозната като следа от митичния град Танис. Това, което знаели изследователите за древния град е, че това е място, на което имало несметни богатства.

останки от град ТанисСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Markh (обществено достояние)

Първият човек, който извършил официални разкопки в Танис бил Августин Мариет в периода между 1860 и 1864 година. Въпреки това, той не знаел името на града. Той открил много красиви реликви, статуи от средното царство, глинени съдове, както и така известната ‘Възпоменателна плоча от година 400’. Това е плоча датирана приблизително от 13-ти век преди Новата ера, която изобразява честването на 400 години от събитие свързано с бог Сет. Въпреки многобройните находки, Августин по-скоро бил на мнение, че това е столицата на династията на хиксосите*, Аварис.

хиксоси* – азиатски племена, нахлули в Древен Египет през 18-ти век преди Новата ера и управлявали тези земи повече от 100 години.

На по-късен етап, в периода от 1883 до 1886 година, Уилям Петри ръководел експедиция на същото място. Той изработил подробен план на част от зоната на разкопките, като открил ценен ръкопис от Римската империя. Но както Августин, така и Уилям не успял да идентифицира град Танис.

Десетилетия по-късно, вече през 20-ти век, Пиер Монте успял да го направи. За него това място било като рай. Монте прекарал почти 30 години в разкопки там, като в крайна сметка градът разкрил името си. Едно от най-големите му открития, освен името на града, било на царска гробница принадлежаща на 21-ва и 22-ра династия на египетските владетели.

Танис бил изграден по време на управлението на фараон Псусенес I и неговия наследник Аменемопе (от 1039 до 984 година преди Новата ера), но почти всички владетели от третия междинен период на Древен Египет добавили нещо уникално. Разкопките в Танис разкрили, че за издигането му били използвани камъни от друг древен град – Пер-Рамзес. Това може би е последният издигнат голям древен град в Египет преди пристигането на Александър Велики.

древен египетски градСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Einsamer Schütze (CC BY-SA 3.0)

Пиер Монте открил в Танис гробниците на Псусенес I, Аменемопе, Осоркон, Шешонк II, Шешонк III, както и саркофага на Такелот II, който бил в гробницата на Осоркон. До ден днешен тези открития се считат за едни от най-ценните правени някога в Египет. Успешните разкопки на Пиер не получили всеобщо признание, тъй като по онова време избухнала Втората световна война. Въпреки това, откритите артефакти шокирали научните среди.

Гробниците в древния град Танис били скрити от света в продължение на много векове. Те били пълни с изключително красиви артефакти и съкровища. Сред тях била и всеизвестната златна маска от саркофага на Псусенес I – едно от най-емблематичните египетски съкровища.

златната маска от саркофага на Псусенес Iзлатната маска от саркофага на Псусенес IСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Dave Nakayama (CC BY 2.0)

Някои хора може би си спомнят древния град Танис от известния приключенски филм ‘Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия Кивот’. В холивудската продукция градът е погребан от пясъчна буря, а в последствие е открит от нацистите, търсещи Кивота. Въпреки че филмът разказва измислена история, градът Танис действително съществува и е едно от най-емблематичните места, разкриващи ни част от историята на Древен Египет!