Неразгаданата мистерия на линиите от платото Наска

Северно от град Наска, Перу се намира едно от най-известните и същевременно мистични плата в света – Наска! Загадъчните рисунки (известни още като линиите на Наска) от години вълнуват археолозите – защо и как са се появили. Предполага се, че са направени чрез премахването на камъни следвайки определена линия, което от своя страна показва почти бялата почва под тях (линиите са широки около 135 сантиметра, а дълбочината им варира от 40 до 50 сантиметра). Благодарение на изключително сухия климат в района, рисунките са се запазили през вековете.

Какво представляват тези знаци?

Линиите в каменистото плато ‘рисуват’ триъгълници, спирали, както и разнообразни фигури, наподобяващи птици, животни и насекоми. Най-големите знаци са с дължина приблизително 270 метра, а общата площ на всички фигури е около 500 квадратни километра. Археолозите предполагат, че били създадени от цивилизацията на наските, живеещи в периода от 200 година преди Христа до 600 година след Христа. През 1994 година линиите на Наска са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Фигурите са открити през 1926 година и оттогава насам има различни хипотези, обясняващи произхода им. Първоначално се мислело, че били част от древно напоително съоръжение. През 1968 година Ерих фон Деникен изразява предположението, че това са очертанията на древни писти и хангари изградени за летателни апарати на извънземни. И до ден днешен много геолози, астрономи и археолози по света продължават да изследват необичайните линии в платото. Не малка част от тях са на мнение, че рисунките са свързани с древни религиозни ритуали.

А ето и част от загадъчните фигури, които могат да се видят само от птичи поглед:

Човекчовек Наска

Кучекуче Наска

Паякпаяк Наска

Маймунамаймуна Наска

Колибриколибри Наска

Киткит НаскаСнимки: en.wikipedia.org


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’