Мистериозните статуи от остров Нуку Хива в Полинезия!

Малкото селце Темехеа Тохуа е родното място на Ваекеху, последната царица на Таиохае. Селището се намира на остров Нуку Хива, най-големият от Маркизките острови в Полинезия, дом на племето таиохае. Този остров е уникален не защото има невероятно красива природа, а защото на него има изключително тайнствени статуи, някои от които сякаш не изобразяват земни обитатели. Познати още като идолите Тики, много учени искат да разгадаят мистерията около тях  – дали това е плод на въображението на древен скулптор от Полинезия, или е свидетелство за среща на древните племена с извънземни посетители? Без съмнение първоначалното значение и цел на изграждането на статуите е отвъд днешните ни разбирания.

Често това, което се считало за плод на фантазията на древен творец се оказва свидетелство за исторически факти. Може ли всъщност статуите на остров Нуку Хива да са именно това? Европейците дошли на тези острови през последното десетилетие на 16-ти век, а според последни проучвания, първите заселници на островите са пристигнали преди около 2000 години от Самоа.

мистериозни статуи ПолинезияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jastrow (обществено достояние)

Оригиналното име на Маркизките острови е ‘Te Funa Enata’, което означава ‘Земята на хората’. Според някои изследователи островите носят това име, за да се отличават от други такива, обитавани от ‘нашественици’.

Всъщност, ако се вгледаме в идолите Тики, някои от тях, като че ли представят ‘нашественици’, но не от други земи, а от друга планета. Със сигурност не изобразяват първите хора обитавали островите! Част от статуите са на същества с несъразмерно големи глави, големи очи и широко отворени усти. Някои дори сякаш смесват човешки с други, необикновени черти!

Има група статуи, които носят нещо, изключително много наподобяващо скафандър, поне според днешната ни представа. Интересно е, че при всички тези статуи, съществата изглеждат враждебно настроени.

За възрастта на статуите няма единодушно мнение. Едни учени смятат, че са направени преди около 2000 години, докато други са на мнение, че са много по-древни. Каквато и да е възрастта им, за момента произхода и посланието, което носят остава неразгадана мистерия.

Защо предците ни са направили тези скулптури? Защо са изобразили тези статуи, наподобяващи враждебно настроени същества, които нямат аналог с нито едно земно създание? Каквото и да изобразяват обаче, съществата са облечени в дрехи напомнящи ни космическите костюми на съвременните астронавти. Дали това е изобразяване на странен древен жрец или свещеник, носещ необикновени дрехи, или това е свидетелство за контакт на местното население с извънземни посетители преди хиляди години?

фигура ТикиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: American (CC BY-SA 3.0)

Интересно е, че статуи, изобразяващи необясними фигури и същества има по целия свят. Някои от тях са наистина изумителни – древните анунаки, открити по земите на днешен Ирак, статуи на рептили, намерени в земите на Месопотамия или статуите Номоли от Сиера Леоне.

Какво представляват статуите от остров Нуку Хива – плод на въображението на древен творец или доказателство, че преди хиляди години извънземни същества са контактували с предците ни? Какъвто и да е отговора, сигурно е, че статуите Тики не изобразяват местното население от преди хиляди години!