Мистериозните долмени в Кавказките планини, Русия!

В планинската верига Кавказ в Русия, между градовете Краснодар, Геленджик и Новоросийк и Сочи са открити стотици каменни паметници. Те приспадат към категорията на долмените, но тези се отличават значително от всички останали разпръснати по цялото земно кълбо. Част от руските учени са на мнение, че някои от монументите са на възраст от 10 000 до 25 000 години, докато други ги определят на възраст между 4 000 и 6 000 години.

долмени

На територия от приблизително 12 000 квадратни километра между гореспоменатите градове са разпръснати стотици долмени. Кавказките долмени са построени от прецизно изсечени каменни плочи. С ъгли по 90 градуса, плочите прилепват почти перфектно една за друга, образувайки малко помещение. На фасадата на долмена има изсечен почти перфектен кръг, който е служел за вход към помещението.

мистериозни долмени

Както повечето долмени в цяла Европа, така и тези в Русия са с неизвестен произход – кой ги е издигнал и с каква цел? Част от археолозите са на мнение, че са били използвани за погребални и други ритуали, но всъщност липсват доказателства, потвърждаващи тази теория.

тайнствени долмени

Въпреки голямата бройка долмени в Русия, всички те са изключително сходни помежду си. Въпреки визуалните разлики от други разпръснати по планетата, структурата на руските наподобява тази на долмените по цялата Земя, датирани от същите периоди. Редица хипотези са се зараждали през годините, опитващи да обяснят как хората са издигали идентични монументи преди хиляди години, на разстояние хиляди километри едни от други. Това са част от въпросите, които остават без отговор до този момент.

тайнствени долмени в Кавказ

На картата са отбелязани откритите долмени във въпросния регион.

тайнствени долмени в Русия

Като цяло руските долмени нямат голямо разнообразие от към орнаменти и украса. Подът представлява квадратна или кръгла плоча. Входът към помещението е изсечен кръг, почти перфектен. Интересно е, че са открити и няколко с квадратен отвор. По стените има вълнообразни издълбани линии, фигури на животни и хора. При няколко монумента е открит женски бюст, разположен над входния отвор, каменни сфери с идеална форма, разпръснати пред долмените.

мистериозни долмени в Кавказ

Нещо, което се среща при почти всички открити долмени са триъгълници, изобразени един в друг или издълбани концентрични кръгове. Пред самия долмен обикновено има пространство, обградено с камъни, за което учените предполагат, че е мястото, където са провеждани ритуали. В тези така наречени ‘дворове’ са откривани артефакти от Бронзовата и Желязната епоха.

мистериозни долмени в Русия

Археолозите са открили, че местоположението на долемните също не е случайно. Освен, че някои от тях са издигнати в права линия върху последователни възвишения, повечето от монументите са изградени в синхрон с заобикалящата ги среда – хълмове, скали, реки.

загадка в Кавказ

За съжаление много от тези загадъчни монументи са частично или напълно унищожени в следствие на човешка дейност в района до 50-те години на 20-ти век. Въпреки това, стотици от тях са запазени и до днес, позволявайки ни да им се възхищаваме и изучаваме.

загадъчни долмени

загадъчни долмени в РусияСнимки: www.thelivingmoon.com