Мистериозната мумия ‘Ата’ от пустинята Атакама в Чили

Преди около две десетилетия се появиха слухове, че в пустинята Атакама в Чили е открито тялото на мумифицирано извънземно. Колекционер-любител търсел интересни артефакти за частната си колекция в изоставен град в пустинята. Тогава той се натъкнал на кожена торба, в която, увито в бял плат, се намирало въпросното тяло. Интересното в случая е, че то е с дължина от само 15 сантиметра.

Въпреки размера си, скелетът е забележително добре запазен, като дори има и зъби. Също така се наблюдават и няколко аномалии – 10 ребра вместо 12, неестествено големи очни кухини, както и издължен череп.

мумия Ата в ЧилиСнимка: www.nytimes.com

Ата, както е известно мумифицираното тяло, се озовало в частна колекция, но слуховете продължили. През 2013 година те били подсилени и от документален филм, разказващ за скелета. На 20-ти март 2018 година екип от учени представиха ново обяснение за Ата, без да включва извънземни, но също толкова интригуващо.

ДНК тестове на костите разкрили, че Ата е със земен произход, момиче от местното население. Тестовете разкрили също и редица мутации в гените, отговарящи за развитието на костите. Учените са на мнение, че те са една от причините за необикновения вид на Ата.

Антонио Салас Елакуриага, генетик от Университета в Компостела, Испания твърди, че това е добър пример, за това как генетиката дава отговори в подобни ситуации.

Изследването, публикувано в научното списание ‘Genome Research, започнало още през 2012 година, когато имунологът Гари Нолан от университета в Станфорд разбрал, че в момента се снима документалния филм ‘Сириус’, описващ останките на Ата и възможния ѝ произход.

Доктор Нолан се свързал с продуцентите на филма, като поискал да направи ДНК анализи на скелета. Собственикът на останките предоставил проба за ДНК анализи и се съгласил скелетът да премине през рентгеново сканиране. Нолан твърди, че не след дълго вече били убедени, че това е скелет на човек, а не на извънземно. Те дори успели отчасти да възстановят генома на Ата – това било момиче с гени близки до тези на чилийското население, но според учените тя имала и следи от европейски гени. Експертите не провели задълбочени анализи за определяне на възрастта на скелета, но са на мнение, че е на не повече от 500 години, поради наличието на европейски гени в пробите.

След като настъпи смъртта, ДНК веригите се разпадат на фрагменти, които с времето стават все по-малки и по-малки. Тези фрагменти в ДНК-то на Ата са все още сравнително големи, което е още едно доказателство, че скелетът е на не повече от 500 години.

древна мумия в пустинята АтакамаСнимка: thereverereport.com

Интересно е, че издълженият череп не е най-странното при този скелет. Въпреки че размерът на цялото тяло е колкото химикал или човешки ембрион, калцирането на костите показва, че Ата е била на около 6 години, когато е починала. Друг факт подкрепящ това твърдение е това, че Ата има оформени зъби.

Ралф Лакман, експерт по заболявания на костите от Станфордския университет, провел част от изследванията. Той смята, че симптомите, които се наблюдава при Ата не съответстват на нито едно познато заболяване.

Чрез задълбочени ДНК анализи учените успели да изолират гените, които най-вероятно са евентуалната причината за състоянието на Ата. От изследваните над 2.7 милиона генни двойки, учените изолирали 54 ‘заподозрени’. Сред тях са разпознати такива, които се свързват със съвременни генни заболявания, но повечето са непознати за науката.

Учените са на мнение, че до момента няма сигурно доказателство за това точно кои гени са причината за деформациите, но мислят, че ако продължат със задълбоченото им изучаване, това би помогнало в борбата с редица съвременни генни заболявания.