Море изхвърлило мистериозен кораб с 8 скелета на борда!

Съдебни учени и детективи се опитват да разплетат загадката около мистериозен ‘призрачен кораб’ изхвърлен на японското крайбрежие. Това не е нещо необичайно, но тук трябва да отбележим, че в кораба са открити 8 човешки скелета.

Корабът е видян в неделя, 26-ти ноември, 2017 година до бреговете на Ога, Акита разположен на западното японско крайбрежие. Местни репортери твърдят, че на борда на 7-метровия кораб има 8 човешки тела. По дадените описания корабът имал 8-цифрен номер на корпуса, счупено витло и липсващо рибарско оборудване.

Едно от най-големите предизвикателства за властите е идентифицирането на телата. Меките тъкани на телата са разядени, като са останали почти само скелетите. По състоянието на телата, учените установяват, че те се намират в така нареченото активно разлагане. Това е фазата, в която повечето от тъканите по тялото са се втечнили под въздействието на микроорганизми. Това обикновено говори, че хората са загинали преди около две седмици. В зависимост от температурата на въздуха, телата се нуждаят от няколко месеца до година, за да останат само скелети. Имайки предвид, че метеорологичното време в тази част на годината в Япония е сравнително студено, тези изчисления може и да не са верни.

Въпреки че по-голямата част от историята на лодката и до днес е пълна мистерия, разследващите случая имат предположение, че тя идва от Северна Корея. Първият факт, подкрепящ тази теза е, че японската брегова охрана не е получавала сигнал за изчезнали японски кораби. И още нещо, брегът, на който е изхвърлен кораба е разположен срещу източните част на Северна Корея. На борда на плавателния съд са открити и пакет цигари, за които се смята, че се произвеждат в същата страна.

Появяването на този кораб е само няколко дни след като друг севернокорейски кораб акостирал на японското крайбрежие. Този път от борда били свалени 8 живи корейци. Отново през 2017 година били намерени и тела изхвърлени от морето, също предполагаеми поданици на Северна Корея. През 2014 година по бреговете на Япония акостирали общо 65 ‘призрачни кораба’! Много от тях така и не са идентифицирани. Властите са изумени от големия брой кораби изхвърляни от морето.

корабокруширал корабСнимка: pixabay.com Автор: dimitrisvetsikas1969

Разбира се, неяснотата около произхода на плавателните съдове и неизвестността около това какво е сполетяло екипажите им поражда множество теории. От хилядолетия Японско море е свързвано с легенди и разкази за свръхестествени сили, морски чудовища и посетители от други светове.

Тук ще споменем един реален феномен, за който се твърди, че е разгадан. Става въпрос за така наречените подводни кръгове, открити край японските брегове. Смята се, че са дело на рибата Таралеж, която има голяма популация в района. Докато други експерти определят близо 6-метровите кръгове като свръхестествено явление, подобно на житните кръгове.

подводни кръгове Японско мореСнимка: blog.nationalgeographic.org Автор: Kimiaki Ito

Но нека се върнем на ‘призрачните кораби’! Някои предполагат, че въпросните плавателни съдове са бегълци от суровия режим в Северна Корея. Говори се, че рибарите били притискани все повече и повече за по-големи улови, което ги принуждавало да навлизат в опасни води. Йошихико Ямада, професор от университета в Токио твърди, че през летните месеци Японско море е сравнително спокойно и благоприятно за риболов. Но когато настъпи ноември, водите му ставали опасни.

Дали ‘призрачният кораб’ ще се окаже поредния беглец от суровата действителност на Северна Корея или мистерията ще се заплете още повече, засега Японските власти нямат конкретни отговори.