Море изхвърлило мистериозен кораб с 8 скелета на борда!

Съдебни учени и детективи се опитват да разплетат загадката около мистериозен ‘призрачен кораб’ изхвърлен на японското крайбрежие. Това не е нещо необичайно, но тук трябва да отбележим, че в кораба са открити 8 човешки скелета.

Корабът е видян в неделя, 26-ти ноември, 2017 година до бреговете на Ога, Акита разположен на западното японско крайбрежие. Местни репортери твърдят, че на борда на 7-метровия кораб има 8 човешки тела. По дадените описания корабът имал 8-цифрен номер на корпуса, счупено витло и липсващо рибарско оборудване.

призрачен кораб в японско море

Едно от най-големите предизвикателства за властите е идентифицирането на телата. Меките тъкани на телата са разядени, като са останали почти само скелетите. По състоянието на телата, учените установяват, че те се намират в така нареченото активно разлагане. Това е фазата, в която повечето от тъканите по тялото са се втечнили под въздействието на микроорганизми. Това обикновено говори, че хората са загинали преди около две седмици. В зависимост от температурата на въздуха, телата се нуждаят от няколко месеца до година, за да останат само скелети. Имайки предвид, че метеорологичното време в тази част на годината в Япония е сравнително студено, тези изчисления може и да не са верни.

кораб беглец от северна корея

Въпреки че по-голямата част от историята на лодката все още е пълна мистерия, разследващите случая имат предположение, че лодката идва от Северна Корея. Първият факт, подкрепящ тази теза е, че японската брегова охрана не е получавала сигнал за изчезнали японски кораби. И още нещо, брегът, на който е изхвърлен кораба е разположен срещу източните част на Северна Корея. На борда на плавателния съд са открити и пакет цигари, за който се смята, че се произвеждат в същата страна.

Появяването на този кораб е само няколко дни след като друг севернокорейски кораб акостира на японското крайбрежие. Този път от борда били свалени 8 живи корейци. Наскоро били открити и тела изхвърлени от морето, също предполагаеми поданици на Северна Корея. През 2014 година по бреговете на Япония са акостирали общо 65 ‘призрачни кораба’! Много от тях така и не са идентифицирани. Властите са изумени от големия брой кораби изхвърляни от морето.

Разбира се, неяснотата около произхода на плавателните съдове и неизвестността около това какво е сполетяло екипажите им поражда множество теории. От хилядолетия Японско море е свързвано с легенди и разкази за свръхестествени сили, морски чудовища и посетители от други светове.

морско чудовище в японско мореСнимка: www.collective-evolution.com

Тук можем да споменем един реален и все още необяснен феномен в същото това море – подводните кръгове. Тази океанска енигма е открита близо до японските брегове. Първоначално учените смятали, че това е дело на рибата Таралеж, която има голяма популация в този район. Но това не е реалната причина за този кръг на морското дъно. Този кръг има обиколка от близо 6 метра, като по периферията му има раковини. Дори и видни учени са склонни да допуснат теорията, че това е свръхестествено явление, подобно на житните кръгове.

мистериозни подводни кръговеСнимка: www.boredpanda.com

Но нека се върнем на ‘призрачните кораби‘! Някои предполагат, че въпросните плавателни съдове са бегълци от суровия режим в Северна Корея. Говори се, че рибарите били притискани все повече и повече за по-големи улови, което ги принуждавало да навлизат в опасни води. Йошихико Ямада, професор от университет в Токио твърди, че през летните месеци Японско море е сравнително спокойно и благоприятно за риболов. Но когато настъпи ноември, водите му ставали опасни.

Дали ‘призрачният кораб’ ще се окаже поредния беглец от суровата действителност на Северна Корея или мистерията ще се заплете още повече, засега Японските власти нямат конкретни отговори.