Според астрономите има милиарди планети подобни на Земята

Според астрономите в Млечния път има около 100 милиарда планети подобни на Земята, както и 500 милиарда галактики в познатата ни Вселена, което означава, че съществуват приблизително 50 000 000 000 000 000 000 000 (5×10^22) потенциално обитаеми планети. И това при условие, че допуснем съществуването само на една единствена Вселена!

Имайки предвид, че Слънчевата система се намира в периферията на Млечния път, астрономите не могат да видят галактиката ни отвътре, което означава, че няма как да знаем точния брой на планетите в нея и цифрите са приблизителни.

човек и небе

Според изчисленията на някои астрономи в галактиката ни има между 800 милиарда и 3.2 трилиона звезди, но според други те са много повече – около 8 трилиона.

Нещо повече, не само НАСА, но и други космически агенции са на мнение, че съществуват най-малко 1500 планети на около 50 светлинни години разстояние от Земята. Заключението се базира на дългогодишни изследвания свързани с проекта ‘Планета’, започнал през далечната 1995 година. В него астрономи от различни краища на света си сътрудничат в изследване на аномалиите в Млечния път. Също така е установено, че размерът на повечето от тези 1500 планети е по-близък до този на Земята, отколкото на Юпитер, което означава, че са малки скалисти планети.

Както е известно, телескопът Кеплер бе изстрелян в космоса през март 2009 година и деактивиран през ноември 2018 година. В този период той откри над 4000 планети, от които повече от 2600 екзопланети (малки скалисти планети в обитаемата зона около звездата си).

През 2013 година доктор Фил Йок, от катедрата по физика в Университета в Окланд, споделя:

‘Знаем че телескопът Кеплер откри множество планети, чиито размер е близък до този на Земята и се намират в обитаемата зона на своите звезди (наподобяващи Слънцето или червено джудже*). Въз основа на тези данни астрономите изчисляват, че потенциалният брой на такива планети в Млечния път е около 17 милиарда. Тези планети са по-горещи от нашата, но не е изключено на някои от тях температурите да наподобяват тези на Земята (и следователно потенциално обитаеми) при условие, че обикалят около червено джудже’.

червено джудже* – малка и сравнително студена звезда.

обитаема зона на Слънчевата системаСнимка: www.jpl.nasa.gov

В началото на 2017 година НАСА обяви, че са открили системата Trappist-1, в която има седем планети подобни на Земята. Учените не изключват възможността на някоя от тях дори да има живот.

През юни 2017 година, от американската космическа агенция споделиха, че са открили други 10 планети извън нашата Слънчева система, които освен, че са с размери и температура подобни на Земята, а е напълно възможно и да са обитаеми!