Микеланджело – този, който изрисува купола на Сикстинската капела!

Микеланджело Буонароти (пълно име Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони) е роден на 6-ти март 1475 година в село Капрезе*, регион Тоскана, Италия, на около 110 километра източно от Флоренция. Ренесансов художник, скулптор, архитект и поет, оставил траен отпечатък в историята на изкуството.

село Капрезе* – понастоящем селото носи името Капрезе Микеланджело.

Баща му заемал различни чиновнически постове. Майка му умира, когато бил само на 6 години. Има един по-голям брат и трима по-малки.

автопортрет на Микеланджелоавтопортрет на МикеланджелоСнимка: en.wikipedia.org

От едни от най-ранните биографии на Микеланджело, дело на Джорджо Вазари (1511-1574 година) и Асканио Кондиви (1525-1574 година) става ясно, че още от малък учението не било негова страст. Вместо това предпочитал да наблюдава стенописите в близките църкви и след това да ги прерисува.

Микеланджело започва да чиракува при известния флорентински художник Доменико Гирландайо (1449-1494 година), от когото усвоява техниката фреско. По това време той бил едва на 13 години. Впоследствие се мести да живее в двореца Медичи-Рикарди, където продължил обучението си. Това станало възможно благодарение на тогавашния владетел на Флоренция, Лоренцо де Медичи (1449-1492 година), който високо ценял изкуството и покровителствал хората, занимаващи се с него.

През живота си създава множество произведения на изкуството, като едни от най-известните са:

 • мраморната скулптура ‘Пиета’ – намира се в базиликата ‘Свети Петър’ във Ватикана. Любопитен факт свързан с нея е, че това е единствената творба в цялото творчество на Микеланджело, на която поставя инициалите си. Скулптурата е завършена през 1499 година, широка е 1.95 метра и е висока 1.74 метра.

  мраморната скулптура ‘Пиета’мраморната скулптура ПиетаСнимка: en.wikipedia.org

 • мраморната скулптура ‘Давид’ – намира се в Академията за изящни изкуства във Флоренция. Скулптурата е завършена през 1504 година, широка е 1.99 метра и е висока 5.17 метра.

  мраморната скулптура ‘Давид’мраморната скулптура ДавидСнимка: en.wikipedia.org

 • Страшният съд – фреска, обхващаща стената зад олтара в Сикстинската капела, Ватикана. Тя е висока 13.7 метра и е широка 12 метра. Завършена е през 1541 година, като работата по нея продължава четири години.

  ‘Страшният съд’Страшният съдСнимка: en.wikipedia.org

  През годините Микеланджело създава множество автопортрети, но може би най-известният от тях е този, който е част от ‘Страшният съд’. На него се вижда как свети апостол Вартоломей държи човешка кожа, като за лицето се предполага, че е на Микеланджело.

  лицето на Микеланджело е оградено в червеноМикеланджело част от фреската Страшният съдСнимка: cdn.secouchermoinsbete.fr

 • таванът на купола на Сикстинската капела – работата по изрисуването му е завършена през 1512 година и тя продължава също четири години, както и при ‘Страшният съд’. Тук Микеланджело използва ярки цветове, за да могат отделните фигури да се виждат ясно от пода.

  таванът на купола на Сикстинската капелатаванът на купола на Сикстинската капелаСнимка: cdn.unifiedcommerce.com

  Една от най-известните композиции, изобразени на тавана, се нарича ‘Сътворението на Адам’. Тя е с размери 5.7 на 2.8 метра.

  Сътворението на Адам’Сътворението на АдамСнимка: en.wikipedia.org

 • Новата базилика ‘Свети Петър’ – въпреки че Микеланджело не е единственият архитект на сградата, в известна степен настоящият ѝ вид е негово дело.

  Новата базилика ‘Свети Петър’Новата базилика Свети ПетърСнимка: en.wikipedia.org

 • библиотеката Лауренциана – намира се във Флоренция и отваря врати през далечната 1571 година. В нея се съхраняват повече от 11 000 ръкописа и 4500 печатни книги. Неин архитект е Микеланджело.

Не особено популярен факт за него е, че бил поет. Пишел стихотворения и писма, като до наши дни са запазени повече от 300 от тях. Засяга темата за любовта, похотта, духовността, лоялността и човешката душа.

Микеланджело бил всестранно развита личност и макар по-често да бил свързван с рисуването, неговата истинска страст била скулптурата. На 88-годишна възраст, само няколко дни преди да почине, той усърдно работел по мраморната скулптура ‘Пиета Ронданини’.

мраморната скулптура ‘Пиета Ронданини’мраморната скулптура Пиета РонданиниСнимка: en.wikipedia.org

Умира на 18-ти февруари 1564 година в Рим, Италия.