Механизмът от Антикитера – ‘първият аналогов компютър’!

След повече от 2000 години под водата три плоски, деформирани парчета бронз в момента се намират в археологическия музей в Атина. От разстояние приличат на каменни парчета изцяло обрасли с мъх. Но ако се вгледаме отблизо, това което се разкрива е невероятно. Виждаме нещо, което прилича на модерна машинна част – колело с триъгълни зъбци (като в часовник) и кръг разграфен с градуси (като транспортир за измерване на ъгли). Находката е уникална, тъй това откритие няма аналог през следващите поне 1500 години.

Десетилетия наред след откриването на находката през 1900 година близо до гръцкия остров Антикитера, учените са нямали идея какво представлява тайнственият механизъм. През 70-те и 90-те години са проведени изследвания с рентгенови лъчи, които разкрили, че устройството може би е възпроизвеждало небесните движения. Държейки инструмента в ръце, древните хора можели да проследят пътя на Слънцето, Луната и планетите с изключителна прецизност. Механизмът дотолкова впечатлява учените, че един от тях го нарича ‘древен гръцки компютър’.

древен механизъмСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Peulle (CC BY-SA 4.0)

Резултатите от рентгеновите снимки не били лесни за разбиране. Това е и една от причините, поради които някои видни учени пренебрегвали артефакта, твърдейки, че снимките могат да бъдат интерпретирани по различен начин. Други учени като Ерих Фон Деникен (швейцарски писател) твърдят, че това може дори да е част от извънземен кораб, посетил Земята преди хиляди години.

Тези съмнения продължили до 2006 година, когато британският професор Майк Едмънтс от университета в Кардиф публикува резултати от проведено изследване на механизма от Антикитера. Резултатите разкриват много повече детайли за вътрешността на устройството, както и някои незабелязани до този момент надписи. Тази публикация дала началото на множество проучвания по темата.

Механизмът от Антикитера е с размерите на голям стенен часовник, а малките открити парченца дърво подсказват на изследователите, че най-вероятно бил съхраняван в дървена кутия. Точно както часовник, механизмът имал кръгъл циферблат със стрелки, над 30 зъбни колела и предавки и нещо като ръчка или копче от едната страна, с което може да се настройва. Но вместо минути и часове, стрелките показвали небесните движения:  една стрелка за Слънцето, една за Луната и по една за всяка планета видима с невъоръжено око – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Въртяща се топка, разделена на черна и сребърна половина, показва фазите на Луната. Някои от надписите показват на кои дати кои звезди са видими в небето. На гърба на устройството има две навигационни системи, всяка с игла подобна на тази на грамофон, следваща канал. Едната система представлява календар, а другата лунните и слънчевите затъмнения.

възстановка на механизмамеханизмът от АнтикитераСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Gts-tg (CC BY-SA 4.0)

Учените продължават да работят усърдно, за да разшифроват останалите надписи, като се надяват, че това ще им помогне да разберат дали механизмът е имал други части. Друго, което може би е скрито в надписите е информация за това кой и кога е направил този невероятен механизъм. Някои учени са на мнение, че мистериозното устройство е направено от древния философ Посидониий, който имал работилница в Родос през 1-ви век преди Новата ера. За него се знае, че имал описан уред с подобни показания. Други са на мнение, че механизмът произхожда от град Коринт, тъй като измежду надписите има следи сочещи натам. Има и такива, които са на мнение, че устройството е значително по-старо, тъй като още Архимед през 3-ти век преди Новата ера описвал подобен бронзов механизъм.

възстановка на механизмапървият аналогов компютърСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Gts-tg (CC BY-SA 4.0)

Какъвто и да е произходът на механизма от Антикитера, той показва, че древните гърци използвали сложни модели на света, който ги заобикаля. Това устройство ни разкрива как са виждали света и, че вярвали, че природата работи според строго определени правила, точно като машина!