Тази вечер ще наблюдаваме приказен звезден дъжд!

Тази вечер ни предстои истинско светлинно шоу в нощното небе. Не, няма да има фойерверки или заря, а падащи звезди – много падащи звезди!

Всяка година по това време ставаме свидетели на метеорния поток Персеиди, който може да наблюдаваме в продължение на 39 дни.

Откривателят му е Адолф Кетле (1796 – 1874 година) – статистик, математик и астроном от белгийски произход. За потока той съобщава през август 1835 година.

метеорен дъждСнимка: www.mangobaaz.com

Какво представлява метеорния поток Персеиди и защо имаме възможност да го наблюдаваме?

Потокът произхожда от кометата 109P – Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл), която прави пълна обиколка около Слънцето за около 130 години, оставяйки след себе си облак от отломки и прах. Обикаляйки около Слънцето, Земята преминава през този облак всяка година и по-точно в периода 17-ти юли – 24-ти август – когато се наблюдават множество метеори*. Те от своя страна навлизат в атмосферата ни със скорост от около 60 километра в секунда, светят за кратко, след което изгарят. Тъй като това се случва с хиляди частици от кометата 109P – Swift-Tuttle, в небето се наблюдава метеорен дъжд. Вечерта на 12-ти срещу 13-ти август се очаква планетата ни да премине през най-плътната част от въпросния облак от отломки и прах. Това от своя страна ще даде възможност на хората по света да видят десетки падащи звезди.

метеор* (нарича се още падаща звезда) – космически обект, който при навлизането си в земната атмосфера изгаря.

звездно небе

За да могат хората да се насладят максимално на това красиво астрономическо явление е необходимо:

  • ясно небе или казано с други думи – да няма облаци

  • да не вали

  • при възможност е желателно да се отиде на място извън населено място, където обикновено градският смог е в пъти по-малко

  • минимална светлина – препоръчително е да се ограничи, доколкото е възможно, изкуствената светлина. Също така колкото по-малко бъде излъчвана светлина от Луната, толкова по-ясно ще се виждат и падащите звезди. Това от своя страна означава, че най-подходящата фаза на Луната, при която може да се наблюдава звездният дъжд е – Новолуние*. За наш късмет на 12-ти срещу 13-ти август Луната ще бъде точно в тази фаза, а осветеността се очаква да бъде едва 1 процент.

    Новолуние* – лунна фаза, при която страната на спътника ни, която ‘гледа’ към Земята не е осветена от Слънцето.

    звезди

Имайки предвид очакванията за прогнозата за времето тази вечер изглежда, че тази година всички шансове са на наша страна, за да станем свидетели на красивото звездно представление.

падащи звездиСнимка: www.nationalparks.org

Ще се радваме ако имате възможност да споделите в групата ни във Facebook снимки и впечатления от наблюдаваното явление!