Нивото на метан на Марс се изменя според сезоните!

От пасищата до блатата, отделянето на метан на Земята е сигурен знак за живот. Но тогава какво предизвиква изменението на метана в атмосферата на стерилния Марс? Измерването количеството на газа и значителните скокове на нивото му са породили много дебати за това дали източникът е биологичен или не. В края на 2017 година, на пресконференция на НАСА в Ню Орлеанс, учените съобщиха новина, която изменя статуквото: нивото на метана на Марс се изменя според сезоните, като най-високи стойности има през късно лято.

Това, което е най-изненадващо е големият скок на нивото на метана. За момента нямаме категоричен отговор какво го предизвиква’ – твърди Крис Уебстер, оператор на инструментите на роувъра Кюриосити, замерващи нивата на газа.

планетата МарсСнимка: pixabay.com Автор: GooKingSword

От приземяването си на Червената планета през 2012 година досега, Кюриосити (Curiosity) е вземал проба от марсианската атмосфера около 30 пъти. Чрез специална мини лаборатория във вътрешността на роувъра се изследва състава на пробите. На пресконференцията Уебстър съобщава измереното количество метан на Марс – 0.4 частици на милиард. За да придобием представа какво означава тази стойност, Уебстър допълва, че количеството на газа на Земята е от порядъка на 1800 частици на милиард.

Откъде идва този метан? По-голямата част от метана на Земята идва от микробите, които живеят в стомаха на тревопасните животни. Съответно и на Червената планета замереното количество газ може да идва от живи микроби, или от древни такива. Ако метанът е остатък от микроби, живяли преди милиони години на Марс, то той най-вероятно е бил затворен в газови джобове под повърхността. Но това не обяснява периодичните скокове в нивото му.

Разбира се източникът може и да не е с биологичен характер. При хидротермалните реакции в скали с високо съдържание на минерали, в частност оливин, както и от ултравиолетова светлина, преминаваща през съдържащите въглерод метеорити, също се отделя известно количество метан. Но това не обяснява повтарящия се модел на увеличаване нивото на газа в атмосферата.

Промяната на нивото на метана е от 0.3 до 0.7 частици на милиард, като измерванията са провеждани 3 години. Франсоа Форже, директор във Френската лаборатория по динамична метеорология в Париж, твърди, че колебанията в нивото на метан в атмосферата на Марс са нещо нормално. Атмосферата на Червената планета е съставена предимно от въглероден диоксид. През марсианската зима в южното полукълбо част от въглеродния диоксид замръзва, образувайки шапка от сух лед. Това неминуемо влияе на нивото на метана за сметка на нивото на въглеродния диоксид. Въпреки тези измервания Форже и Уебстър са на мнение, че разликата в нивото на метана породена от замръзването на въглеродния диоксид би трябвало да е около 3 пъти по-малка от измерената.

Червената планетаСнимка: pixabay.com Автор: ChadoNihi

Възможно е по някакъв начин с изменението на температура скалите да абсорбират част от метана и след това да го освобождават. Да, но е възможно и източникът да е от биологичен характер. Не знам защо никой не се осмелява да разгледа и този вариант!’ – твърди Уебстър.

Други учени са на мнение, че повишаването на нивото на метан на Марс е в резултат от преминаване на комети в близост до планетата. На 24-ти януари, 2018 година тя имаше близка среща – кометата C/2007H2 премина покрай Червената планета на по-малко от една десета разстоянието между Земята и Луната. Това от своя страна дава възможност на астрономите да докажат или отхвърлят част от теориите породени около странните вариации за нивото на метан в атмосферата на Марс. До момента няма публикувани официални резултати от проведените наблюдения!