Нивото на метан на Марс се изменя според сезоните!

От пасищата до блатата, отделянето на метан на Земята е сигурен знак за живот. Но тогава какво предизвиква изменението на метана в атмосферата на стерилния Марс? Измерването количеството на газа и значителните скокове на нивото му са породили много дебати за това дали източникът е биологичен или не. В края на 2017 година, на пресконференция на НАСА в Ню Орлеанс, учените съобщиха новина, която изменя статуквото: нивото на метана на Марс се изменя според сезоните, като най-високи стойности има през късно лято.

марсСнимка: nationalgeographic.com

Това, което е най-изненадващо е големият скок на нивото на метана. За момента нямаме категоричен отговор какво го предизвиква.’ – твърди Крис Уебстер, оператор на инструментите на роувъра Кюриосити, замерващи нивата на газа.

От приземяването си на червената планета през 2012 година до сега, Кюриосити (Curiosity) е вземал проба от марсианската атмосфера около 30 пъти. Чрез специална мини лаборатория във вътрешността на роувъра се изследва състава на пробите. На пресконференцията Уебстър съобщи измереното количество метан на Марс – 0.4 частици на милиард. За да придобием представа какво означава тази стойност, Уебстър допълни, че количеството на газа на Земята е от порядъка на 1800 частици на милиард.

метан на марсСнимка: wired.com

От къде идва този метан? По-голямата част от метана на Земята идва от микробите, които живеят в стомаха на тревопасните животни. Съответно и на Червената планета замереното количество газ може да идва от живи микроби, или от древни такива. Ако метанът е остатък от микроби живели преди милиони години на Марс, то той най-вероятно е бил затворен в газови джобове под повърхността. Но това не обяснява периодичните скокове в нивото му.

Разбира се източникът може и да не е с биологичен характер. При хидротермалните реакции в скали с високо съдържание на минерали, в частност оливин, както и от ултравиолетова светлина, преминаваща през съдържащите въглерод метеорити, също се отделя известно количество метан. Но това не обяснява повтарящия се модел на увеличаване нивото на газа в атмосферата.

нивото на метан на марсСнимка: cdn.arstechnica.net

Промяната на нивото на метана е от 0.3 до 0.7 частици на милиард, като измерванията са провеждани 3 години. Франсоа Форже, директор във френската лаборатория по динамична метеорология в Париж, твърди, че колебанията в нивото на метан в атмосферата на Марс са нещо нормално. Атмосферата на Червената планета е съставена предимно от въглероден диоксид. През марсианската зима, в южното полукълбо част от въглеродния диоксид замръзва, образувайки шапка от сух лед. Това неминуемо влияе на нивото на метана за сметка на нивото на въглеродния диоксид. Въпреки тези измервания, Форже, както и Уебстър са на мнение, че разликата в нивото на метана породена от замръзването на въглеродния диоксид би трябвало да е около 3 пъти по-малка от измерената.

микроби на марсСнимка: 3c1703fe8d.site.internapcdn.net

Възможно е по някакъв начин, с изменението на температура, скалите да абсорбират част от метана и след това да го освобождават. Да, но е възможно и източникът да е от биологичен характер. Не знам защо никой не се осмелява да разгледа и този вариант!’ – твърди Уебстър.

Други учени са на мнение, че повишаването на нивото на метан на Марс е в резултат от преминаване на комети в близост до червената планета. На 24-ти януари, 2018 година червената планета ще има близка среща – очаква се кометата C/2007H2 да премине покрай червената планета на по-малко от една десета разстоянието между Земята и Луната. Това ще даде възможност на астрономите да докажат или отхвърлят част от теориите породени около странните вариации нивото на метан в атмосферата на Марс.