‘Метаноядни’ бактерии насочват погледа ни към космоса!

Едно от нещата, с които е най-известен полуостров Юкатан несъмнено е, че това е мястото, където е паднал метеорита убил динозаврите. Също така в целия регион има много неизследвани пещери и ями. Нови проучвания разкриват, че в някои от тези места има странни форми на живот, които сякаш са от друг свят.

nнаводнени пещери в мексикоСнимка: www.iflscience.com

Екип от университета в Галвестон, Тексас, провеждал екологично проучване в пещерната мрежа Окс Бел Ха (Ox Bel Ha), намираща се на североизточния бряг на полуостров Юкатан.

Учените открили бактериални колонии, които живеят в бедна на кислород вода, в почти пълна тъмнина. Откритието е направено дълбоко в пещерите, което прави условията още по-неблагоприятни, тъй като там не достига почти никакъв органичен материал, който да послужи за храна на микроорганизмите. Вместо това, бактериите консумират разтворени вещества, състоящи се предимно от въглерод и метан.

Според изследователите тези бактерии не са сами. Те са важна част от цялата подводна екосистема, като необикновеният им начин на изхранване е усвоен от ракообразните, които се срещат в пещерите.

бактерии хранещи се с метанСнимка: www.iflscience.com

За разлика от океаните, където метанът се издига нагоре от хидротермалните течения, в този пещерен лабиринт метанът идва от разлагащите се организми в джунглата. Метанът се просмуква в наводнените пещери, като формира основата за тази необикновена екосистема.

Метанът може да е странен като източник на хранителни вещества за нас, дишащите кислород. Всъщност той е ключов елемент за оцеляването на организми в екстремни условия на живот.  Открити са подобни бактериални колонии на огромни дълбочини под морското равнище, под дебелите ледове на Антарктида, дори и в кратерите на активни вулкани.

Снимка на Титан (най-голямата луна на Сатурн)
луна на сатурн титанСнимка: wikipedia.org

Подобни открития, като това в пещерите Окс Бел Ха, още повече мотивират учените да изследват светове извън нашата планета, с надеждата, че ще намерят живот. Не случайно едно от заподозрените като способно да поддържа живот места е най-голямата луна на Сатурн – Титан. На това отдалечено от Земята място, учените са установили, че има морета от метан.

море от метанСнимка: wikipedia.org

През 2007 година данните от над 30 облитания на Титан показват, че северният полюс е осеян с гигантски езера и морета. Значителна част от картографираната повърхност е осеяна с над 400 метанови езера. По-голямата част са големи, надвишаващи 26 000 квадратни километра, като най-голямото е 100 000 квадратни километра (приблизително площта на България).