‘Метаноядни’ бактерии насочват погледа ни към космоса!

Едно от нещата, с които е най-известен полуостров Юкатан несъмнено е, че това е мястото, където е паднал метеоритът убил динозаврите. Също така в целия регион има много неизследвани пещери и ями. Нови проучвания разкриват, че в някои от тези места има странни форми на живот, които сякаш са от друг свят.

Екип от университета в Галвестон, Тексас, провеждал екологично проучване в пещерната мрежа Окс Бел Ха (Ox Bel Ha), намираща се на североизточния бряг на полуостров Юкатан.

Учените намерили бактериални колонии, които живеят в бедна на кислород вода, в почти пълна тъмнина. Откритието е направено дълбоко в пещерите, което прави условията още по-неблагоприятни, тъй като там не достига почти никакъв органичен материал, който да послужи за храна на микроорганизмите. Вместо това, бактериите консумират разтворени вещества, състоящи се предимно от въглерод и метан.

Според изследователите тези бактерии не са сами. Те са важна част от цялата подводна екосистема, като необикновеният им начин на изхранване е усвоен от ракообразните, които се срещат в пещерите.

За разлика от океаните, където метанът се издига нагоре от хидротермалните течения, в този пещерен лабиринт метанът идва от разлагащите се организми в джунглата. Той се просмуква в наводнените пещери, като формира основата за тази необикновена екосистема.

Метанът може и да е странен като източник на хранителни вещества за нас, дишащите кислород, но всъщност той е ключов елемент за оцеляването на организми в екстремни условия на живот. Открити са подобни бактериални колонии на огромни дълбочини под морското равнище, под дебелите ледове на Антарктида, дори и в кратерите на активни вулкани.

водолаз подводно проучванеСнимка: pixabay.com Автор: CGather

Подобни открития, като това в пещерите Окс Бел Ха, още повече мотивират учените да изследват светове извън нашата планета, с надеждата, че ще намерят живот. Не случайно едно от заподозрените като способно да поддържа живот места е най-голямата луна на Сатурн – Титан. На това отдалечено от Земята място, експертите установили, че има морета от метан.

През 2007 година данните от над 30 облитания на Титан показват, че на северния полюс има множество гигантски езера и морета. Значителна част от картографираната повърхност е осеяна с над 400 метанови езера. По-голямата част са големи, надвишаващи 26 000 квадратни километра, като най-голямото е 100 000 квадратни километра (приблизително площта на България)!