11 от най-страховитите динозаври, обитавали Земята

 • Коелофисис

  дребен динозавър Коелофисис

  Дребен динозавър, обитавал Земята преди около 200 милиона години, през Триаския период. На дължина можел да достигне до 3 метра, като ходел изправен на два крака. Въпреки малките си размери, учените са на мнение, че Коелофисисът бил свиреп хищник, изхождайки от формата на зъбите и ноктите му, но се хранел предимно с по-малки динозаври и влечуги.

 • Дейнонихус

  Дейнонихус

  Интересен факт за този вид е, че всъщност това е динозавърът, който има една от главните роли в холивудската продукция ‘Джурасик парк’, но там не е представен с реалното си име. Във филма видът носи името Велосираптор, което всъщност е на значително по-дребен месояден динозавър. Авторът на романа, по-който е създаден филма, Майкъл Крайтън, твърди, че умишлено използвал името Велосираптор, тъй като звучи по-страшно. Дейнонихусът е достигал до 3.4 метра дължина и е обитавал днешна Северна Америка през Креда, преди около 120 милиона години. Характерно за него е, че бил изключително лек и бърз.

 • Алозавър

  Алозавър

  Хищник, ловуващ изправен на задните си крака, живял преди около 150 милиона години през късен Юрски период. На дължина достигал до 8.5-9 метра. Имал сравнително малки предни крайници за ръста си и големи и силни задни. Като най-големият месояден динозавър през този период, Алозавърът по всяка вероятност бил на върха на хранителната верига.

 • Барионикс

  Барионикс

  Хищник, ходещ изправен на два крака, живял през ранна Креда, преди около 130 милиона години. Този вид е открит през 1983 година в Англия. Името му означава ‘голям нокът’ и идва от изключително дългия нокът на първия пръст на предните му крайници. На дължина достигал до 9 метра, а на тегло до 4 тона. Характерно за него също е и издължената муцуна като на крокодил.

 • Заурофаганакс

  Заурофаганакс

  На дължина достигал до 10 метра, а на тегло до около 3 тона, което предполага, че бил бърз и пъргав динозавър. Ходел изправен на задните си крака, като учените са на мнение, че има връзка с Алозавъра, поради няколкото сходства в структурата на скелетите им. Живял е през късна Юра, преди около 150 милиона години, на територията на днешна Северна Америка.

 • Акрокантозавър

  Акрокантозавър

  Вид обитавал земите на днешна Северна Америка в началото на Креда, преди 140 милиона години. Този вид ходел на два крака и имал характерен гребен на гърба. Най-големите открити останки на Акрокантозавърът са с дължина от 11.5 метра, като учените предполагат, че на тегло достигал до 6.2 тона.

 • Сукомимус

  Сукомимус

  Името му означава ‘двойник на крокодил’. Този вид е от рода на Барионикс и е живял по същото време – преди около 130 милиона години. На размери обаче бил значително по-голям – 11 метра дължина и около 5.2 тона. Характерно за този вид, освен издължената му муцуна, е и наличието на 122 извити навътре зъба.

 • Кархародонтозавър

  Кархародонтозавър

  Властвал е преди около 95 милиона години през периода Креда. Това е един от най-големите хищници, обитавали някога Земята. На дължина достигал до 13 метра, а на тегло до цели 10-12 тона. Черепът на възрастен екземпляр е достигал до 1.6 метра дължина.

 • Тиранозавър Рекс

  Тиранозавър Рекс

  Това може би е един от най-известните динозаври. Обитавал е териториите на днешна Северна Америка през късна Креда, преди около 66 милиона години. На дължина достигал до 12-13 метра, а на тегло до 8 тона. Характерни за него са изключително късите предни крайници, само с по 2 пръста. Скорошни открития свидетелстват за това, че всъщност дори и малки, предните крайници на Тиранозавъра били изключително силни. Друг любопитен факт за този вид е, че притежавал най-силната захапка от всички сухоземни хищници живели някога на Земята – до 6 тона на квадратен сантиметър. Учените достигнали до това заключение, след като анализирали челюстите и вратните прешлени, които имат ямки за изключително силни мускули.

 • Гиганотозавър

  Гиганотозавър

  Изправен на задните си крака хищник, обитавал земите на днешна Аржентина преди около 97–98 милиона години. Това е един от най-големите хищници, дори по-голям от Тиранозавър Рекс. На дължина достигал до над 13 метра, а на тегло до 13–14 тона. Има открит череп на този вид с дължина от 1.8 метра.

 • Спинозавър

  Спинозавър

  До ден днешен това е най-големият открит месояден динозавър, обитавал някога Земята. Живял е преди около 110 милиона години в района на Северна Африка. Спинозавърът е от рода на Барионикс и Сукомимус, но значително по-голям. На дължина достигал до 16-18 метра, а на тегло до 15 тона. За този вид е характерен големият гребен на гърба, който достигал до 1.8 метра височина. Както и другите видове от този род, Спинозавърът имал тясна и издължена муцуна като на крокодил. Скорошни проучвания сочат, че най-вероятно, колкото и да е бил голям този хищник, то той се е хранел с риба и дребни динозаври.

Бележка на автора* – изображенията са художествена интерпретация на наличната досега информация за съответните видове. На база последните проучвания учените са стигнали до заключението, че някои видове може дори да са били покрити с пера!


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’