Близък междузвезден облак може да промени живота на Земята

Докато планетите в Слънчевата система обикалят Слънцето, Слънчевата система от своя страна се движи в космоса. Земята и Слънцето се движат през междузвезден облак от около 40 000 до 150 000 години. Засега, пътуването е сравнително спокойно. Но астрономите предупреждават за задаваща се турбулентност, породена от смяната на посоката на хелиевите атоми, движещи се свободно в Слънчевата система. Ако ситуацията запази текущия си вид, предстоят значителни промени в Слънчевата ни система – по думи на Дейвид Маккомъс от изследователския институт в Саутуест пред списание ‘Наука’.

Ако прогнозата е правилна, това може да доведе до промени в хелиосферата – мехур, който пази Слънчевата система от опасните космически лъчения. Хелиосферата се състои от непрестанно променящи се частици, които са издухани от слънчевия вятър. Размерът и формата на хелиосферата зависят от силата на външното влияние на слънчевия вятър и от вътрешния натиск породен от космическия облак, в който се намираме.

планетаСнимка: pixabay.com/ Автор: LoganArt

За да се определи посоката на слънчевия вятър, изследователите използват данните от 11 космически станции и сателити. Според Присила Фриш от университета в Чикаго, хелият е сравнително силен маркер за атомите, които инфилтрират хелиосферата, защото е в изобилие и може да оцелее в атомното си състояние в открития космос. В последните 4 десетилетия промяната в посоката на слънчевия вятър е в порядъка на 4 до 9 градуса. Но ако промяната на посоката се задържи с тези темпове и евентуално ако се обърне на 180 градуса, хелиосферата ще бъде силно отслабена. Това от своя страна би означавало, че повече космически лъчения ще навлизат в слънчевата система, достигайки до Земята.

Според Маккомъс, дори и да успеем да предскажем с точност изменението на слънчевия вятър, оставаме безсилни и можем само да наблюдаваме.