Древна медицинска практика на инките, оказала се по-успешна от тази на лекарите от преди 150 години!

Оказва се, че древните инки са били далеч по-развита цивилизация, отколкото учените някога дори са предполагали! Изследване публикувано през месец юни 2018 година в списание ‘World Neurosurgery’ доказва, че прецизността, с която са изпълнявали хирургични интервенции върху човешкия череп съществено надминавала тази на лекарите от Гражданската война! Тук е момента да уточним, че културата на инките съществува в периода 1438-1533 година, а Гражданската война в САЩ е от 1861-1865 година или няколко века по-късно.

инкиинкиСнимка: www.kimmacquarrie.com

Може да звучи невероятно, но цивилизация, съществувала преди повече от 500 години е владеела и безпроблемно прилагала трепанация*. Интересното е, че техниката е използвана не само от инките, но и от много други култури в продължение на хиляди години.

трепанация* – медицинска процедура, при която в черепа се пробива малка дупка.

черепи на инкиСнимка: img.purch.com

С нейна помощ се лекували най-разнообразни болести и физически неразположения, сред които силно главоболие, травма на главата, епилептични припадъци и дори психиатрични заболявания. Любопитен факт, свързан с трепанацията е, че предшествениците ни са вярвали, че чрез нея могат да помогнат на човек, обладан от зли сили.

два черепаСнимка: www.ancient-code.com

Обхват и резултати от изследването

Начело на екипа е Дейвид Кушнер, професор по медицина в Университета в Маями, щата Флорида, който с помощта на биоархеолози систематизира и изучава трепанацията, извършвана от различни култури на територията на днешно Перу в продължение на близо 2000 години. Проучванията включвали:

  • 59 черепа, датирани от периода 400 – 200 година преди Новата ера, открити по южните брегове на днешно Перу. Анализите показали, че от тях близо 40 процента оцелели след трепанацията.

  • 421 черепа, датирани от периода 1000 – 1400 година от Новата ера, открити в планинските части на Централно Перу. От тях близо 53 процента оцелели след трепанацията.

  • 160 черепа, датирани от 1400 – 1500 година от Новата ера, открити в планините около Куско, някогашната столица на империята на инките, днешно Югоизточно Перу. Трепанацията извършвана от инките изглежда е била най-резултатна, защото между 75 и 83 процента от оперираните оцелели.

дупка в череп трепанацияСнимка: www.ancient-code.com

От изследването учените заключили, че при инките смъртността на пациентите е между 17 и 25 процента. За сравнение от подобни медицински процедури, извършвани от военни лекари по времето на Гражданската война в САЩ, процентът на починалите бил далеч по-висок – между 46 и 56.

Съдейки по местата в черепа, които са пробивали, допускам, че инките са били добре запознати с анатомията на човешкия череп, тъй като не са правени дупки в областите, предразположени към по-силно кървене. Но освен за местата, те са знаели и на каква дълбочина да пробиват – достатъчно дълбоко, за да пробият черепа, но не толкова, че да наранят менингите*’ – споделя Кушнер.

менинги* – защитни ципи, обвиващи мозъка.

Как се разбирало дали процедурата била успешна?

Ако костта около дупката в черепа е заздравяла, то това означавало, че пациентът е живеел месеци, дори години след операцията. Но ако не се наблюдава зарастване, пациентът е починал по време на трепанацията или малко след извършването ѝ.

трепанация на черепСнимка: www.kimmacquarrie.com

След проучването

За съжаление учените не могат да обяснят на какво се дължат чувствително по-добрите резултати от трепанацията, извършвана от инките. Едно от предположенията е, свързано с това, че операцията се е извършвала в стерилна среда, а както е известно тя не винаги може да бъде постигната на бойното поле.

Инките са знаели, че оцеляването на пациента в до голяма степен зависи от избягването на инфекции. Не ни е известно как са ги предотвратявали, но едно е сигурно – справяли са се много добре с тази задача!’ – завършва доктор Кушнер.