Изследователи открили 2 масивни структури дълбоко под земята!

Според последни проучвания изследователи са открили 2 масивни структури на дълбочина от 2 896 километра под земната повърхност.

Обектите са приблизително 100 пъти по-големи от връх Еверест, а произходът и съставът им остават загадка. Огромните обекти, подобни на континенти, се намират близо до външния край на земното ядро и за момента се смята, че са с различна структура от материята, изграждаща мантията.

открити структури под повърхността

Дълбоко под земната повърхност учените откриват структури и обекти, чието съществуване се считаше за невъзможно до преди 50 години. Съществуват огромни кухини, водещи към неизвестни дълбини, като отворите се срещат по цялото земно кълбо.

Наскоро учени потвърдиха съществуването на неизвестен източник на кислород дълбоко в земните ядра и гигантски океан, намиращ се на около 700 километра под повърхността. Както сами се досещате, Земята е наистина интересна и във вътрешността си!

Но нека се върнем на двете структури с размери на континент. Учените смятат, че те биха помогнали значително за разбирането на това как се е образувала планетата ни, през какви етапи и процеси е преминала в миналото, биха дали повече яснота за вулканичната и тектонична активност на Земята.

Колкото повече научаваме, толкова повече въпроси изникват!

Учените от университета в Аризона, направили откритието, твърдят, че интересното при него е разположението на двете структури – точно една срещу друга, едната се намира под Тихия океан, а другата под Атлантическия. Друго любопитно е, че доскоро се смятало, че структурите са изградени от същата материя, изграждаща мантията, но с много по-висока температура. Според последните проучвания става ясно, че въпросните образувания са с различен химичен състав от заобикалящата ги мантия. Съществуват теории, които гласят, че това е част от много по-горен пласт от Земята, изтласкан почти до земното ядро в следствие на силна тектонична активност в миналото.

вътрешността на Земята

Едуард Гарнеро от Университета по астрономия в Аризона твърди, че въпреки неяснотата около точния състав на въпросните образувания, учените са единодушни в мнението си, че тези структури могат да разкрият как се е образувала Земята и какви процеси протичат под повърхността.

Нещо, което се знае със сигурност за двете образувания е, че са с много по-голяма плътност от заобикалящата ги материя.

Гарнеро допълва:

Представете си, че учен открие непознато образувание в човешкия мозък. Тогава цялата научна област, изследваща човешкия мозък, ще се обедени с цел да разкрие каква роля играе тази област и как влияе на целия организъм. Надяваме се, че всички, които сме заинтересовани от новото откритие ще успеем да подредим частите в този пъзел наречен планетата Земя’.