Марк Твен – живот, ‘белязан’ от Халеевата комета!

Самюъл Лангхорн Клемънс, по-известен като Марк Твен, е роден на 30-ти ноември 1835 година във Флорида – понастоящем необитаемо селище, което се намира на брега на езерото Марк Твен в североизточните части на щата Мисури. Има 4 братя (Орион, Хенри, Бенджамин и Плезант) и 2 сестри (Памела и Маргарет).

През 1839 година семейството се премества да живее в пристанищното градче Ханибал, разположено на брега на река Мисисипи. Интересно е, че това е мястото, от което черпи вдъхновение при писането на ‘Приключенията на Том Сойер’ и ‘Приключенията на Хъкълбери Фин’.

Самюъл Клемънс на 15-годишна възрастСамюъл Клемънс на 15-годишна възраст

През 1851 година, 16-годишният тогава Самюъл, започва работа в месния вестник, където се изявява с хумористични разкази и статии, но след 2 години напуска и тръгва да си търси късмета като печатар в по-големи градове (Сейнт Луис, Синсинати, Филаделфия и Ню Йорк). Цялото си свободно време прекарвал в обществени библиотеки, където се самообразовал.

Любопитен факт от живота на американския писател е, че по време на едно от пътуванията си с параход решава да стане лоцман – не само добре заплатена, но и особено престижна за времето си работна позиция. Обучението му продължава около 2 години и през 1859 година получава лиценз, но практикува професията едва до избухването на Гражданската война (1861-1865 година).

С началото на войната Самюъл заминава на запад където започва работа в местния вестник във Вирджиния сити, щата Невада. Тук писателят за първи път използва псевдонима, с който по-късно става и световноизвестен – Марк Твен.

Марк Твен на 32-годишна възрастМарк Твен

Името му се прочува благодарение на хумористичния разказ от 1865 година ‘Знаменитата скачаща жаба от окръг Калаверас’, който става толкова популярен, че бива публикуван в списания и вестници в цялата страна.

През 1870 година се жени Оливия Лангдън – дъщеря на богат нюйоркски търговец на въглища. Семейството има 4 деца – Лангдън, Сузи, Клара и Джийн. Първоначално Самюъл и Оливия живеят в град Бъфало, Ню Йорк, но в последствие се преместват в град Хартфорд, Кънектикът.

домът на семейство Клемънс в град Хартфорддомът на семейство Клемънс в град Хартфорд

В периода 1869-1889 година публикува най-популярните си произведения, превърнали се в световна класика:

  • Глупаци в чужбина’ през 1869 година
  • Приключенията на Том Сойер’ през 1876 година
  • Принцът и просякът’ през 1881 година
  • Живот по Мисисипи’ през 1883 година
  • Приключенията на Хъкълбери Фин’ през 1884 година
  • Един янки в двора на крал Артур’ през 1889 година

Пише също и множеството есета, в които акцентира върху политически и социални проблеми, вълнуващи обществото. Повечето от тях биват публикувани в списания и вестници.

Друг любопитен момент от живота на Марк Твен е, че негов близък приятел бил Никола Тесла. Писателят дори патентова 3 изобретения – заместител на тиранти, историческа игра с любопитни факти и самозалепващ се албум за изрезки.

Марк Твен в лабораторията на Никола ТеслаМарк Твен в лабораторията на Никола Тесла

Като писател Марк Твен натрупва голямо богатство, но губи не само него, но и значителна част от наследството на съпругата си в резултат от неуспеха на издателската си къща и нерентабилни инвестиции (основно в изобретения). Поради тази причина, в продължение на 6 години (1894-1900 година) изнася беседи по цял свят и с помощта на приятели постепенно възвръща финансовата си стабилност.

Безспорно най-тежкият период от живота на писателя е този, в който в рамките на само 13 години губи дъщеря си Сузи (1896 година), съпругата си Оливия (1904 година), дъщеря си Джийн (1909 година) и един от най-близките си приятели подали му ръка, когато остава без пари – Хенри Роджърс (1909 година).

Марк Твен американски писателСнимки: en.wikipedia.org

Както вече споменахме, писателят се ражда на 30-ти ноември 1835 година. Интересното в случая е, че това се случва точно 14 дни след най-близкото преминаване на Халеевата комета до планетата ни (орбиталният ѝ период е 75.32 години). И както самият той споделя през 1909 година ‘очаквам да си отида с нея’. Случайност или не, но Марк Твен умира на 21-ви април 1910 година – само един ден след най-близкото ѝ преминаване до Земята. Погребан е в град Елмайра, Ню Йорк до съпругата си.