Марк Зукърбърг – създателят на социалната мрежа Facebook

Детство, образование и семейство

Марк Елиът Зукърбърг е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк в еврейско семейство. Заедно с родителите си и трите си сестри (Ранди, Дона и Ариел) израства в Добс Фери, Ню Йорк. Първоначално Зъкурбърг e юдаист, но по-късно става атеист. Завършва гимназия Ардсли в Ню Йорк, след което учи в колежа Филипс Екситер Академи, където печели множество награди в областта на естествените науки (физика, астрономия и математика). През септември 2002 година постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар и вече създал софтуерна програма, към която вече са проявили интерес AOL и Microsoft. На парти по време на втората си година в университета той среща Присила Чан, американка с китайски произход, с която впоследствие стават двойка. През септември 2010 година Присила, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зъкурбърг в Пало Алто, Калифорния. На 19-ти май 2012 година двамата влюбени сключват брак в задния двор на къщата си.

Присила Чан и Марк ЗукърбъргСнимка: www.facebook.com

Как се заражда идеята за Фейсбук?

По време на следването си в университета, Марк Зъкурбърг създава програмата ‘Flacemas’, с чиято помощ студентите могат да избират най-привлекателното лице от даден брой снимки. Тази програма е нещо като състезание между две момчета и две момичета, конкурирайки се за това ‘кой е по-готин’. Сайтът е пуснат онлайн през уикенда, но още в понеделник той вече е спрян, тъй като прекалено голямата му посещаемост натоварва сървърите на университета и прекъсва временно връзката към интернет. Много от учениците подават жалби срещу употребата на техни снимки в сайт без тяхното съгласие. Впоследствие Зъкурбърг публично се извинява за постъпката си.

facebook

От студентски указател до най-използваната социална мрежа в света

На 4-ти февруари 2004 година от стаята си в студентското общежитие, Зъкурбърг публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, наричан от колегите му ‘Facebook’. Подобен снимков материал и указатели са важна част от студентския социален живот в много частни училища. Защото с тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си като например период на обучение, списък с приятели или телефон за контакт.

С подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович, Зъкурбърг решава да разпространи Facebook и в други университети като Станфорд, Йейл, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и много други. Зъкурбърг, съквартиранта му от университета и още няколко техни приятели наемат малка къща, която ползват като офис. Малко по-късно Зъкурбърг среща Питър Тийл, който инвестира в компанията. Те получават своя първи и истински офис в средата на 2004 година.

социална мрежа

На 21-ви юли 2010 година Зъкурбърг съобщава, че Facebook e достигнал 500 милиона потребители! Списанието ‘Vanity Fair’ обявява Зъкурбърг за номер едно в списъка на ‘ТОП 100 най-влиятелните хора на информационната епоха’. През 2010 година Зъкурбърг е избран под номер 16 в годишното проучване на ‘New Statesman’ на 50-те най-влиятелни личности.

В началото на 2017 година компанията обяви, че потребителите ѝ са вече 1.9 милиарда! Любопитен факт е, че към момента над 65 милиона малки бизнеса използват Facebook, за да могат всеки ден да бъдат на разположение на клиентите си.

Благотворителност

На 9-ти декември 2010 година Марк Зъкурбърг обявява, че се присъединява към Клетвата за дарения – филантропска кампания на милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс. С този документ те обещават да дарят за благотворителност най-малко половината от богатството си с течение на времето, като приканват останалите богати хора да направят същото!

На 19-ти декември 2013 година семейство Зъкурбърг обявява дарение от 18 милиона акции на Facebook на фондацията на Silicon Valley Community, като акциите се оценяват на стойност 990 милиона щатски долара. На 31-ви декември 2013 година дарението е признато за най-голямото в публичния регистър за 2013 година.

ЗукърбъргСнимка: www.facebook.com

Към днешна дата Марк Зъкурбърг е щастливо женен за Присила Чан и младото семейство има две дъщери Макс и Огъст.