Марк Зъкърбърг – създателят на соц. мрежа Facebook

Детство, образование и семейство

Марк Елиът Зъкърбърг е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк в еврейско семейство. Заедно с родителите си и трите си сестри(Ранди, Дона и Ариел) израства в Добс Фери, Ню Йорк. Първоначално Зъкърбърг e юдаист, но по-късно става атеист. Завършва гимназия Ардсли в Ню Йорк, след което учи в колежа Филипс Екситер Академи, където печели множество награди в областта на естествените науки (физика, астрономия и математика). През септември 2002год. постъпва в Харвардския колеж (част от Харвардския университет), макар и вече създал софтуерна програма, към която са проявили интерес AOL и Microsoft. На парти по време на втората си година в университета той среща Присила Чан, американка с китайски произход, с която впоследствие стават двойка. През септември 2010год. Присила, вече студентка по медицина, се премества да живее при Зъкърбърг в Пало Алто, Калифорния. На 19 май 2012год. двамата влюбени сключват брак в задния двор на къщата си.

присила чан и марк зъкърбъргСнимка: www.facebook.com

Как се заражда идеята за Фейсбук?

По време на следването си в университета, Марк Зъкърбърг създава програмата ‘Flacemas’, с чиято помощ студентите могат да избират най-привлекателното лице от даден брой снимки. Тази програма е нещо като състезание между две момчета и две момичета конкурирайки се за това „кой е по-готин“. Сайтът е пуснат онлайн през уикенда, но още в понеделник той вече е спрян, т.к. прекалено голямата му посещаемост натоварва сървърите на университета и прекъсва временно връзката към интернет. Много от учениците подават жалби срещу употребата на техни снимки в сайт без тяхното съгласие. Впоследствие Зъкърбърг публично се извинява за постъпката си.

facebook

От студентски указател до най-използваната социална мрежа в света

На 4 февруари 2004год. от стаята си в студентското общежитие, Зъкърбърг публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, наричан от колегите му ‘Facebook’. Подобен снимков материал и указатели са важна част на студентския социален живот в много частни училища. Защото с тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си като например: период на обучение, списък с приятели или телефон за контакт.

С подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович, Зъкърбърг решава да разпространи Facebook и в други университети като: Станфорд, Йейл, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и много други. Зъкърбърг, съквартиранта му от университета и още няколко техни приятели наемат малка къща, която ползват като офис. Малко по-късно Зъкърбърг среща Питър Тийл, който инвестира в компанията. Те получават своя първи и истински офис в средата на 2004год.

социална мрежа

На 21 юли 2010год. Зъкърбърг съобщава, че Facebook e достигнал 500млн. потребители! Списанието Vanity Fair обявява Зъкърбърг за номер едно в списъка на топ 100 ‘най-влиятелните хора на информационната епоха’. През 2010год. Зъкърбърг е избран като номер 16 в годишното проучване на ‘New Statesman‘ на 50-те най-влиятелни личности.

В началото на тази година компанията обяви, че потребителите й са вече 1.9 милиарда! Любопитен факт е, че към момента над 65 милиона малки бизнеса използват Facebook, за да могат всеки ден да бъдат на разположение на клиентите си.

Благотворителност

На 9 декември 2010год. Марк Зъкърбърг обявява, че се присъединява към Клетвата за дарения (филантропска кампания на милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс). С този документ те обещават да дарят за благотворителност най-малко половината от богатството си в течение на времето, и приканват останалите богати хора да направят същото!

На 19 декември 2013год. семейство Зъкърбърг обявява дарение от 18 милиона акции на Facebook на фондацията на Silicon Valley Community, като акциите се оценяват на стойност 990млн. щатски долара. На 31 декември 2013год. дарението е признато за най-голямото в публичния регистър за 2013год.

ЗъкърбъргСнимка: www.facebook.com

Към днешна дата, Марк Зъкърбърг е щастливо женен за Присила Чан и младото семейство има две малки дъщери Макс и Огъст.