Марко Поло – вечният пътешественик

Марко Поло е световноизвестен пътешественик и търговец. Роден е през далечната 1254 година, като повечето източници цитират град Венеция, Североизточна Италия, за негово родно място.

Марко ПолоСнимка: en.wikipedia.org

През 1271 година, заедно с баща си и чичо си, напуска Венеция и се насочва към Азия, където в последствие прекарва не малка част от живота си. На поредното си пътуване тримата срещат пратеници на Кубилай хан*, които ги канят на посещение в императорския дворец. През 1275 година те пристигат в столицата. За кратко време Марко Поло научава китайски и монголски език. Усетът му към детайлите печели вниманието на императора и не след дълго пътешественикът се превръща в един от най-приближените хора на Кубилай хан. Доверието, което той му гласува било толкова голямо, че венецианецът често бил изпращан на опознавателни мисии, в качеството си на специален пратеник на императора. След всяко пътуване той подробно разказвал всичко видяно на Кубилай хан. С течение на времето Марко Поло става незаменим помощник на императора и дори е назначен за губернатор в един от градовете на провинция Дзянсу, днешен Източен Китай.

Кубилай хан* – владетел на Монголската империя, внук на Чингис хан. Живее в периода 1215-1294 година.

Марко Поло, облечен с татарски дрехиМарко Поло облечен с татарски дрехиСнимка: en.wikipedia.org

След дълги години на вярна служба, Марко Поло решава да се върне по родните земи. И така през 1292 година той получава и последната си задача от императора – да придружи монголска принцеса до Персия, където тя трябвало да се омъжи. През 1295 година задачата била изпълнена, а пътешественикът се завръща благополучно във Венеция, след близо 24-годишно отсъствие!

Съгражданите му започнали да го наричат ‘Милионера Марко’, заради коприната и ценностите, които донася от пътуванията си. Не се задържа дълго във Венеция и още през 1296 година отплава. За негов лош късмет корабът му е нападнат от генуезци и следващите 3 години Марко прекарва в затвор в Генуа. Докато е в плен, мнозина от затворниците там търсели компанията му, за да чуят необикновените му истории за Китай. Повечето от разказите на пътешественика били толкова невероятни, че за някои било трудно да приемат думите му за истина. Италианският писател Рустичели, който също бил в затвора, записал историите му. След като писателят е освободен се появява и книгата ‘Пътешествията на Марко Поло’.

страница от книгата ‘Пътешествията на Марко Поло’страница от книгата на Марко ПолоСнимка: en.wikipedia.org

миниатюра от книгата ‘Пътешествията на Марко Поло’миниатюра от книгата на Марко ПолоСнимка: en.wikipedia.org

Любопитен факт, свързан с пътеписа е, че историите, разказващи за богатствата на Изтока вдъхновяват пътуванията на Христофор Колумб към Азия. Нещо повече, в каютата му на кораба ‘Санта Мария’ е открит и екземпляр от книгата на Марко Поло, заедно с бележки на генуезкия мореплавател.

Както вече споменахме Марко Поло прекарва 3 години в затвора. Но с подписването на мирния договор от 1299 година между Венеция и Генуа, той е освободен. Не подновява пътуванията си и се завръща в родната Венеция. Жени се и има 3 деца. Умира на 8-ми януари 1324 година, на 69-годишна възраст.

пътешественикСнимка: www.biography.com

Интересното е, че освен в пътеписа, няма други писмени сведения, които в действителност да потвърдят дългогодишните пътешествия на Марко Поло. Това от своя страна навежда историците на мисълта, че описаното в книгата е по-скоро художествена измислица, отколкото истина. Независимо от това, разказите за екзотичните му пътувания на Изток са толкова пленителни, че книгата му бива преведена на няколко езика и добива широка популярност още през 14-ти век.