Мария Кюри – първият носител на Нобелова награда в 2 различни области

Мария Склодовска, по-късно приемаща и името Кюри, е родена на 7-ми ноември 1867 година в полската столица Варшава. Израства в семейството на учители, като тя е най-малкото от общо 5-те деца в него (Зося, Йозеф, Бронислава и Хела). Още от съвсем малка изпъквала сред съучениците със знанията си. Едва на 10-годишна възраст губи майка си, която почива вследствие на боледуване от туберкулоза.

Образование в Полша и Франция

Мария завършва основното си образование в Полша с отличен успех, но нямала право да учи във Варшавския университет, тъй като по това време той бил привилегия само за мъжете. Тя и сестра ѝ Бронислава мечтаели да следват в чужбина, но пред тях стоял огромен проблем – нямали необходимите средства. Желанието на сестрите да получат добро образование било толкова силно, че те сключили сделка – Мария да работи, като по този начин подпомогне образованието на Бронислава (следвала медицина в Париж), а след дипломирането си тя да ѝ върне услугата. Така и станало. Изминали 5 години, по време на които Мария работела като гувернантка, а в свободното си време четяла по математика, физика и химия.

Мария (вляво) и Бронислава (вдясно)Мария Кюри и сестра ѝ БрониславаСнимка: en.wikipedia.org

През 1891 година настъпва и дългоочакваният момент – Мария заминава за Франция приета да учи в Парижкия университет. По време на студентските си години живее изключително скромно (менюто ѝ се състояло предимно от чай, масло и хляб). Но въпреки това тя успешно завършва магистърската си степен по физика през 1893 година, а още на следващата година завършва и втора, този път по математика.

Бракът и научната работа с Пиер Кюри

Колега на Мария я запознава с френския физик Пиер Кюри (1859-1906 година). Двамата се женят на 26-ти юли 1895 година. Но освен двойка в живота, те и работят задно (първоначално по различни научни проекти). Мария и Пиер Кюри имат две дъщери – Ирен, родена през 1897 година и Ив, родена през 1904 година. След като Мария открива радиоактивността, Пиер изоставя своето изследване и изцяло фокусира енергията си по работата на съпругата си.

Мария Кюри с двете ѝ дъщери Ив (вляво) и Ирен (вдясно)Мария Кюри с двете ѝ дъщериСнимка: www.irishnews.com

Мария тежко понася смъртта на Пиер, който починал през 1906 година, след като бил блъснат от карета. Въпреки огромната загуба тя продължава своята научна работа и дори приема предложение от Парижкия университет за преподавател, като това от своя страна я превърнало в първата жена професор там. Нещо нечувано дотогава!

Пиер, Ирен и Мария КюриПиер Ирен и Мария КюриСнимка: en.wikipedia.org

През 1911 година връзката ѝ с Пол Ланжвен (1872-1946 година), обществен деятел, физик и бивш студент на съпруга ѝ, става публична.

Нобелови награди

Едно от нещата, с който Мария Кюри ще остане завинаги в историята е това, че тя е първата жена носител на Нобелова награда, но същевременно с това е и първият човек, печелил престижното отличие цели два пъти. Интересно е, че тя е и първият носител на Нобелова награда в 2 различни области! Вторият е американският химик Лайнъс Полинг (1901-1994 година), който получава първата си награда за химия през 1954 година, а 6 години по-късно и втората, която била за мир.

Мария КюриСнимка: thebestyoumagazine.co

През 1903 година семейство Кюри и физикът Анри Бекерел са удостоени е Нобелова награда по физика благодарение на съвместната си работа в областта на радиоактивните елементи. Това им носи международна известност и те използват получените пари, за да финансират следващите си изследвания.

През 1911 година Мария Кюри печели и втората си Нобелова награда, но този път по химия, заради откриването на елементите полоний* и радий през 1898 година. Тя отбелязва и безценния принос на съпруга си (починал 5 години по-рано) за спечелването на наградата.

полоний* – кръстен е на родната страна на Мария Кюри – Полша.

участници в научна конференция, проведена в Брюксел през 1927 годинаучастниците в научна конференция от 1927 годинаСнимка: en.wikipedia.org

По време и след Първата световна война

С избухването на Първата световна война Кюри също взима участие, макар и не пряко. Благодарение на нея са разработени повече от 210 мобилни рентгенови лаборатории, които много бързо си спечелват прозвището ‘малките Кюри’. След края на войната, вече придобила широка популярност, Мария Кюри на два пъти пътува до САЩ (през 1921 и 1929 година) с цел набиране на средства за закупуването на радий и построяването по-късно на Радиевия институт във Варшава.

мобилна рентгенова лабораториямобилна рентгенова лабораторияСнимка: en.wikipedia.org

Кога и от какво умира?

С течение на времето зачестили случаите, при които не се чувствала добре и поради тази причина решава да се отдаде на почивка в санаториум в Източна Франция. Това е и мястото, на което на 4-ти юли 1934 година, тя умира. Като причина за смъртта ѝ се посочва апластична анемия, за която се смята, че е причинена от дългогодишното излагане на радиация. Известно е, че Кюри носела малка ампула с радий, закачена на верижка на врата си за късмет!

Мария Кюри велик ученСнимка: www.crystalinks.com

През 1995 година останките на семейство Кюри са погребани в Пантеона в Париж – мястото, където почиват едни от най-великите френски умове. С цел безопасност, тези на Мария Кюри са положени в специален оловен ковчег, тъй като било установено, че излъчват опасно високи нива на радиация (предполага се, че ще станат безопасни едва след около 1500 години).

Посмъртни отличия

През 1937 година Ев Кюри пише първата от многото автобиографии на известната си майка. Години по-късно по нея е заснет и автобиографичен филм.

Мария Кюри остава в историята като човек, допринесъл изключително много за развитието на науката. В наши дни няколко медицински центъра, образователни и изследователски институти по света носят името ѝ, включително и в България – Професионална гимназия по електротехника и електроника ‘Мария Склодовска-Кюри’ в град Сливен.