Открита е екосистема дълбоко в Марианската падина

Според проучване публикувано в бюлетин на Националната академия на науките има живот на около 9.5 километра под повърхността на морското равнище – място, на което никой не е предполагал, че е възможен живот –  Марианската падина.

Според експерти, това може би са най-дълбоко разположените следи от живот на нашата планета. Откритието е с изключителна важност, тъй като предлага ‘нови улики’ в търсенето на извънземен живот в нашата Слънчева система.

Марианска падинаСнимка: pixabay.com/ Автор: TheDigitalArtist

Можете ли да си представите как е изглеждала нашата планета преди 4 милиарда години? Според учените зараждането на живот на Земята е било трудно. Предполага се, че планетата ни често била подлагана на астероидни и метеоритни удари, които са довели и до разрушаване на повърхността ѝ. По това време микробите са били изправени пред ‘мисията невъзможна’ в опит да оцелеят.

Според проучване, зародилият се живот се запазил поради това, че съществувал дълбоко под повърхността на морското равнище. До това заключение, експертите са достигнали след проучване, което открило следи от живеещи там и до днес микроби.

Те използвали подводници с дистанционно управление за извличането на 46 проби от скала наречена ‘серпентина’, намираща се във вулкан в близост до Марианската падина.

Екипът от специалисти се ръководил от Оливър Плъмпър – изследовател в Университета в Утрехт, Холандия. Въпреки че експертите не са открили непокътнати микроби, те все пак разполагат със следи от органични материали. Във въпросните 46 скални проби били открити въглеводород, аминокиселини и липиди.

Плъмбър споделя следното:

Това е още едно загатване за дълбочината на биосферата на Земята. Може да бъде голяма или пък много малка, но независимо каква е, там определено има нещо, което ние все още не разбираме’.

подводен живот Марианска падинаСнимка: pixabay.com

Доктор Иван Савов от Университета в Лийдс, който също работил по това изследване, заявява в своя публикация, че намереното ‘разкрива нов поглед върху обитаемостта на планетата’. Според него ‘като се има предвид трудността при вземането на пробите, не е имало много възможности да се проучи как микробите могат да живеят в отсъствието на фотосинтеза’.

Експерти предполагат, че животът може би е оцелял в тези екстремни дълбочини поради факта, че ‘отдалечените зони’ са относително хладни, тъй като магмата от мантията не е в близост до тези райони.