Маорите и танцът им хака, изпълняван от националния отбор по ръгби на Нова Зеландия

Маорите са коренните жители на 8-мата най-щастлива държава в света* за 2018 година.

8-мата най-щастлива държава в света* – според доклад, изготвен от независими експерти (Джон Хелиуел, Ричард Лейърд и Джефри Сакс) през 2018 година. В него са включени 156 страни по света, класирани по 6 фактора. България също е част от тази класация и заема мястото под номер 100.

Традиционното изкуство за татуиране на маорите се нарича ‘та моко’. Всяка татуировка е уникална за всеки представител от културата. Това е така, защото тя е символ на рода, от който произхожда, социалния статус, който заема, както и знанията, които притежава. В древността татуировките са правени с помощта на остър кокал, като цветния пигмент се поставял на върха му. В наши дни се използват по-модерни методи за татуиране.

татуирана жена маори

До преди пристигането на европейците в Нова Зеландия (средата на 17-ти век), маорите не са имали писменост. Вместо това поколения наред предавали историята си от уста на уста, както и посредством дърворезба. Ето защо не е чудно, че маорите се определят като едни от най-добрите разказвачи на истории в света!

дърворезба маори

Традиционният танц за културата маори се нарича хака. Любопитен факт, свързан с него е, че ръгбистите от националния отбор в Нова Зеландия изпълняват варианта на хака ‘ка мате хака’ преди старта на играта. Всъщност това е и причината хака да бъде толкова популярен в наши дни. Танцът има също и боен вариант ‘перуперу хака’, за мотивация на племето ‘нгери хака’, при погребение ‘манава вера хака’ и други. Има разновидности на хака, които могат да бъдат изпълнявани само от мъже и такива само от жени. Танцът дори се изучава по време на гимназиалното образование.

националният отбор по ръгби на Нова Зеландиянационалният отбор по ръгби на Нова Зеландия

танца хака на културата маори

Смята се, че първите маори са пристигнали в Нова Зеландия от Източна Полинезия в края на 12-ти и началото на 13-ти век. Тъй като е едва на около 700 години, цивилизацията им се определя като една от най-младите на Земята.

Особено популярно тяхно ястие е ханги. Състои се от месо и зеленчуци, което се готви бавно в земята.

приготвяне на хранаприготвяне на храна маори

Особено интересен е начинът, по които маорите се поздравяват. Нарича се хонги и при него за кратко двама души допират челата и носовете си, затварят очи и дишат дълбоко. Според тях това символизира споделянето на ‘глътката живот’, идваща направо от боговете.

традиционен поздрав маори

За културата маори нефритът* е особено ценен. Често срещан е по западното крайбрежие на Южния остров. Наричат го поунаму и ако в миналото те са украсявали оръжия и инструменти с него, днес камъкът може да се види предимно по сувенири.

нефрит* – вид зелен скъпоценен камък.

украшения с нефритукрашения с нефрит култура маориСнимки: www.backpackerguide.nz

Както вече споменахме маорите са ненадминати, когато става въпрос за разказване на истории. Те имат легенди за повечето планини, реки и езера в Нова Зеландия. По данни от 2007 година те наброяват около 750 000 души, като близо 633 000 от тях живеят в Нова Зеландия, а останалите са в Австралия, Англия, САЩ и Канада.