Манастирът на капуцините в Италия – едно от най-зловещите места в Европа

Едно от най-необикновените и несъмнено страховити места в Италия са катакомбите на манастира на капуцините в Палермо – ‘Богородица на девственото зачатие’. Капуцините са католически монашески орден, основан през 1525 година от папa Климент VII. Облеклото на монасите от ордена представлявало кафяво расо с пришит към него капюшон*, пристегнато с връв през кръста.

капюшон* – островърхо покривало за глава, качулка.

Тела на монаси в криптата на манастираманастирът на капуцинитеСнимка: enacademic.com

В края на 16-ти и началото на 17-ти век в гробището стопанисвано от монасите вече нямало място. Когато починал монахът Силвестро от Губио през 1599 година, останалите монаси решили да не разширяват традиционното гробище, а да мумифицират тялото му и да го поставят в криптата под гробището, за да могат да продължат да се молят с него. Това е тялото, което днес все още се намира на входа на криптата.

Криптата под гробищатаорденът на капуцинитеСнимка: www.wikimedia.org

След почти 2 века, през които монасите използвали този метод за починалите си събратя, те решили, че могат да го предложат и на обикновени граждани на Палермо, които могат да си го позволят. Процесите по мумифициране на телата били усъвършенствани през годините. В началото се смятало, че сухият въздух в катакомбите спомагал за естественото мумифициране на телата, но всъщност те преминавали през редица процедури на сушене в специално пригодени за целта помещения в катакомбите под гробищата. След това телата минавали през вана с оцет, а накрая се пълнели със сено. Семействата на починалите осигурявали дрехи за телата. Целият този процес бил изключително скъп, но също така бил символ на престиж, който можели да си позволят само най-богатите семейства.

Криптата под гробищатаорденът на капуцините ПалермоСнимка: thousandwonders.net

Не са ясни причините защо стените на криптата под гробищата са украсени със стотици човешки черепи и кости, но за катакомбите, започващи от нея се знае, че са разширявани няколко пъти, за да приемат днешния си облик. Те са разделени на отделни помещения, в които се полагали останките на хора според социалния им статус, пол или възраст. Починалите били обличани в дрехи също според това какви са били приживе – монасите и свещениците в службените си дрехи, войниците в униформи и така нататък. Някои тела са балсамирани и изложени в стъклени ковчези, докато други са поставени в изправено положение върху стените. Много от телата днес са зад прегради, тъй като хората, посещаващи гробището, вземат кости за сувенири.

катакомби под манастира на капуцинитеСнимка: bucketlist127.com

Един от най-известните ‘обитатели’ на катакомбите е Розалия Ломбардо. Тя била едва на 2 години, когато починала злощастно от пневмония през 1920 година. Нейното тяло, почти перфектно запазено, е положено в стъклен ковчег, облечено в рокля за празненство.

Розалия Ломбардотялото на РозалияСнимка: www.theepochtimes.com

Техниката за балсамирането ѝ била пълна мистерия, докато антропологът Дарио Пиомбино-Маскали не издирил жив роднина на един от балсаматорите – Алфредо Салафиа. Той се занимавал с препариране и балсамиране до сетния си дъх през 1933 година. Неговите записки разкрили химическа формула на съединение, съдържащо формалин, цинкови соли, салицилова киселина, алкохол и глицерин, което всъщност позволило запазването на тялото на Розалия в толкова добро състояние.

катакомби под гробищеСнимка: theculturetrip.com

Твърди се, че в катакомбите са поместени около 8000 тела, някои от които на знаменити личности от миналото. Има слухове, че тялото на Джузепе Томази ди Лампедуза, известен писател и автор на романа ‘Леопардът’, се намира някъде в катакомбите. Там още са поместени телата на членове на сицилианската аристокрация, адвокати, лекари, художници и дори син на тунизийски цар, останали завинаги под улиците на Палермо.